nieuws

'Blijdorp moet ophouden met het afmaken van gezonde beesten'

De Partij voor de Dieren in Rotterdam wil dat diergaarde Blijdorp stopt met het doden van gezonde dieren.
Directeur Damen van Blijdorp vertelde afgelopen weekeinde in het Algemeen Dagblad dat er pas een bizonstiertje is afgemaakt, omdat het beest zich opstandig gedroeg in de kudde.
De jonge bizon was zijn eigen vader aan het uitdagen en dat veroorzaakte veel onrust. Er kon volgens Damen geen plek voor de jonge bizon worden gevonden in een andere dierentuin. Daarom is de stier met een schietpen afgemaakt.
Ook twee jonge giraffen staan op de nominatie om te worden gedood, omdat geen enkele Zoo ze wil overnemen.
Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren vindt dat Blijdorp zich "de ogen uit de kop moet schamen" voor dit beleid.
Hij wil dat verantwoordelijk wethouder Eerdmans ingrijpt en bij de komende subsidieverstrekking als voorwaarde stelt dat er geen gezonde dieren meer worden afgemaakt. Blijdorp krijgt jaarlijks 800.000 euro subsidie van de gemeente Rotterdam.
De Partij van de Dieren vindt ook dat Blijdorp niet meer moet fokken met dieren die lastig herplaatsbaar zijn.
Blijdorp is overigens niet de enige dierentuin, die overtollige beesten dood maakt. Zo ontstond in 2014 tumult over de jonge giraffe Marius, die in het openbaar werd geslacht in de dierentuin van Kopenhagen.
De 2-jarige Marius was gezond en gedroeg zich prima in de kudde. Maar hij paste niet in het Deense fokprogramma en moest daarom wijken.
Luister hierboven naar een discussie tussen Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren en directeur Damen van diergaarde Blijdorp.