nieuws

Vergeten Verhalen: Vliegtuigcrash in Barendrecht

In Barendrecht stortte in de nacht van 14 op 15 januari 1945 een vliegtuig neer. Daarbij kwamen alle vier inzittenden om het leven. Tegenwoordig herinnert daar niets meer aan de crash. Het was een Duits vliegtuig en de namen van de vliegers staan dan ook niet op het oorlogsmonument op het Doormanplein.
De Duitse nachtjager van het type Junkers 88 vertrok die nacht om 22.42 uur vanaf het vliegveld Grove in Denemarken voor een patrouille boven de Zuid-Hollandse eilanden. De Junkers had radar aan boord en moest ’s nachts vliegtuigen van de Geallieerden opsporen en neerschieten. Rond dezelfde tijd steeg in Noord-Frankrijk een Britse nachtjager op, die een vlucht moest maken boven het Nederlandse rivierengebied.

Britten niet op de radar

De twee Britse vliegers werden door een radarstation op de grond getipt dat er ter hoogte van Gouda een Duits vliegtuig vloog. Nabij Alblasserdam krijgen de Britten het Duitse vliegtuig op hun radarschermpje. Ze naderen het Duitse vliegtuig van achteren. Uitgerekend daar heeft de Duitser geen radar.
De Britten vuren en de Junkers 88 staat direct in brand en stort neer. Inmiddels zijn beide toestellen boven Barendrecht. Het Britse vliegtuig gaat er vandoor, het Duitse vliegt recht op de woningen van de Dorpsstraat af. Volgens een getuige dreigde hij neer te vallen op huizen bij de molen, die toen nog in het dorp stond. Tegenwoordig is dat in de buurt van de Albert Heijn op de Middenbaan. De Duitse piloot kan zijn vliegtuig nog één keer optrekken en scheert rakelings brandend over de huizen. Hij komt met een luide klap neer aan de westkant van de 2e Barendrechtseweg, vlakbij een tuinderswoning. Alle vier Duitsers zijn op slag dood. Wonder boven wonder werden er geen Barendrechters geraakt. De Duitsers bergen drie slachtoffers en de krater wordt dicht gegooid.

Vergeten vliegtuig
Tot eind jaren zestig was het vliegtuig een vergeten verhaal. Totdat de wijk Paddewei werd aangelegd. Toen de grond bouwrijp werd gemaakt, begon het op een plek ten westen van de 2e Barendrechtseweg vreselijk te stinken. De grond bleek vervuild met Duitse synthetische benzine en er zaten ook nog stukken van de Junkers in de grond. Ook werden toen de resten geborgen van het vierde bemanningslid. Nadat de kuil werd dichtgemaakt werd hier het straatje Morgenster gebouwd.

Gesneuveld en vermist

Van twee van de gesneuvelde Duitsers woonden de nabestaanden in de voormalige DDR. Hen werd nooit verteld dat de lichamen van de vliegers zijn begraven op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. De Barendrechtse schrijver die rond 1980 onderzoek deed naar de crash, nam contact op met Lothar Mehler, de broer van Heinz Mehler. Dat was de man die in de Junkers de radar bediende. Het was een moeizame briefwisseling. Later bleek dat Mehler door de Oostduitse politie was gewaarschuwd voor dit contact met Nederland. Toch stuurde de man wat informatie en foto’s op. Maar hij kon geen bezoek brengen aan de plek waar zijn broer was neergestort. Dat gebeurde pas na de val van de Berlijnse Muur.
In 2008 verscheen het boek 'Meer schetsen uit de nacht', over Barendrecht tussen 1935 en 1950. Daarin staat dit verhaal beschreven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl