nieuws

Leerdam wil eind aan verwarring in Schoonrewoerd

De gemeente Leerdam wil een eind maken aan de al dertig jaar durende verwarring over straatnamen en huisnummers in en rond het dorp Schoonrewoerd. Hulpdiensten en menig bezoeker staan vaak letterlijk voor de verkeerde deur.
Leerdam denkt nu aan een grenscorrectie als oplossing. Hoewel Schoonrewoerd sinds 1986 deel uitmaakt van de gemeente Leerdam voelen veel dorpelingen zich geen Leerdammer en willen het ook niet worden. En andersom al evenmin.
"Met dat soort gevoeligheden zullen we dus rekening moeten houden", beaamt Frank van Kessel van de gemeente Leerdam. Hij is leider van het project dat de verwarring rond straatnamen en huisnummers tot een eind moet brengen: "We houden op 2 maart een bewonersavond en hopen dan te horen wat mensen zelf de beste oplossing vinden."
Voor wie vanuit Leerdam Schoonrewoerd binnen rijdt, dient het probleem zich meteen aan op het eerste kruispunt. Op het huis aan de rechterzijde hangt een bordje "Schaikscheweg", de bewoonster woont echter aan de Dorpsstraat en voor haar huis staat een lantaarnpaal met het bordje "Kerkweg".
Twee huizen verderop wonen mensen weer in Leerdam. Wie zich wat verder het dorp in begeeft, ontdekt meer verwarrende situaties. Op de Diefdijk begint de nummering op de grens van beide plaatsen opnieuw en heb je dus bijvoorbeeld twee nummers 13. Eentje in Leerdam en eentje in Schoonderwoerd.
De bewoners vinden het zelf ook verwarrend. "Als iemand de weg vraagt, dan vraag ik meestal bij wie ze moeten zijn. Anders stuur ik ze wellicht de verkeerde kant op", erkent een dorpeling. "Elke maand staat hier wel een pizzakoerier, die ik niet besteld heb", zegt een ander, "er zijn hier zelfs heipalen gelost voor een ander."
Door de grenzen tussen Leerdam en Schoonrewoerd een beetje te verleggen worden veel problemen opgelost. "Maar we willen dat doen in overleg met de bewoners", zegt Van Kessel. Sommige inwoners zeggen graag Schoonrewoerder of juist Leerdammer te willen blijven. Anderen zegt het niks uit te maken: "Al geeft het wel gedoe met adreswijzigingen."
De bewonersavond om te praten over een oplossing wordt gehouden op 2 maart, vanaf 20.00 uur in het Partycentrum Schoonrewoerd.