nieuws

Geen verplichte behandeling meer voor moordenaar Fortuyn

Pim Fortuyn (Archieffoto)
Pim Fortuyn (Archieffoto)
Volkert van der Graaf hoeft niet langer verplicht psychisch behandeld te worden. Een rechter in Den Haag bepaalde vrijdag dat de moordenaar van Pim Fortuyn geen begeleiding van een psycholoog meer nodig heeft.
Van der Graaf spande vorige week een kort geding tegen de verplichte begeleiding. Het contact met een psychiater of psycholoog was een van de
voor de voorlopige vrijlating van Van der Graaf.
Correct afgerond
Justitie vindt dat hij nog niet is uitbehandeld en wil dat de psychische begeleiding doorgaat. De rechter gaf het OM daarin geen gelijk, omdat de begeleiding correct is afgerond volgens de voorwaarden. Daarin staat ook dat het aan de psychiater is om daarover te beslissen.
Van der Graaf werd sinds mei 2014 begeleid door een psychiater. Die heeft de behandeling in maart 2015 stopgezet, omdat zijn rol als "coach" was afgerond. Volkert van der Graaf zou zijn re-integratie in de samenleving zelfstandig aankunnen.
De rechter in Den Haag noemt het opmerkelijk dat de Staat pas negen maanden later, in december 2015, aan de bel trok en met de eis kwam dat Volkert van der Graaf alsnog door een psycholoog moest worden begeleid.
'Teleurstellend'
Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht is zeer teleurgesteld over de uitspraak. Eerdmans was partijgenoot van Fortuyn.
"Wij bekijken de mogelijkheden om een dwangprocedure tegen Van der Graaf te starten", aldus Eerdmans. "We blijven hem wat dat betreft juridisch op de hielen zitten."
Voorlopige vrijlating
Van der Graaf schoot in mei 2002 Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. In mei 2014 kwam hij op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf van achttien jaar erop had zitten.
Aan zijn voorlopige vrijlating zat een aantal voorwaarden, waaronder psychische begeleiding, een locatieverbod en het dragen van een enkelband. Van der Graaf vocht die enkelband en het locatieverbod (oa in Rotterdam) eerder al met succes aan.
Reclassering
Van der Graaf moet zich verder elke week melden bij de reclassering. Ook mag Van der Graaf geen contact met de nabestaanden van Fortuyn en de pers hebben.
De volledige uitspraak is hier te lezen.