nieuws

Feyenoord-supporters: arrestaties waren onterecht

Verbazing en verontwaardiging onder Feyenoord-supporters die zondagmiddag gearresteerd zijn bij de Kuip tijdens een protestactie. Tot 250 mensen werden door ME en politie ingerekend en naar het politiebureau gebracht.
"Er waren vrouwen en kinderen bij die niet eens meeliepen in de protestmars, maar gewoon onderweg waren naar de wedstrijd," vertelt een boze supporter bij het politiebureau. "Dit was allemaal zo onnodig."

Ingesloten

Honderden supporters demonstreerden voorafgaand aan de wedstrijd tegen Roda JC bij het voetbalstadion vanwege de slechte prestaties van Feyenoord. Ze eisten het vertrek van de directie van de club.
"Toen we vanaf Varkenoord bij het stadion aankwamen, werden we ingesloten door de ME en konden geen kant meer op. Ze hielden ons daar vast, waardoor we de wedstrijd misten. Sommigen werden daarom boos of emotioneel en gingen met lege dozen gooien of leuzen scanderen, waarna vervolgens iedereen werd opgepakt. Ook mensen die echt helemaal niets gedaan hadden."

Gewonden

Volgens de politie was de demonstratie niet aangemeld bij de gemeente. De ME wilde voorkomen dat de supporters naar het Maasgebouw gingen, net als in 2011 toen agenten met getrokken pistolen een bestorming van het gebouw moesten voorkomen.
Volgens Gerard Spierenburg van de politie heeft de groep "zelf gekozen om te gaan rellen. Want wat ik daar heb gezien, was niet mals." Zo zouden twee stewards gewond zijn geraakt nadat ze waren mishandeld door de actievoerders.
De ruim 200 supporters werden ingesloten en kregen een boete van 220 euro vanwege "wanordelijkheden".

Vooropgezet plan

Een groep supporters werd vanwege ruimtegebrek vastgehouden op een parkeerplaats naast het politiebureau aan de Veranda. "Ik sta hier al uren in de kou, mag niet naar de wc en krijg niet te horen waarom ik niet weg mag," zegt supporter Martijn.
"Dit was een vooropgezet plan van de politie," zegt een ander. "Ik zag in het politiebureau A-4tjes hangen waarop stond dat ze die dag de parkeerplaatsen bij het bureau vrij moesten houden. Ze wisten dus dat ze grote groepen mensen gingen oppakken."
De politie is nog de hele avond bezig geweest met het registreren van de arrestanten.