nieuws

'Feyenoordfans: betaal boete niet'

Onterecht opgepakte Feyenoordsupporters moeten volgens de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne in protest gaan tegen hun boete. Diegene die nu betalen, krijgen automatisch een strafblad.
"Zo'n strafblad kan je grote problemen opleveren. Je kunt geen Verklaring Omtrent Gedrag meer krijgen, met een stadionverbod als gevolg. Zelfs het verliezen van je baan in het onderwijs is mogelijk", zegt Van Ardenne in een interview met Radio Rijnmond.
326 actievoerders zijn zondagmiddag opgepakt tijdens een protestmars tegen het bestuur van Feyenoord. De fans zijn ontevreden over de directie na een reeks slechte resultaten van de club.
Volgens de supporters zijn bij het protest ook vrouwen en kinderen opgepakt die onderweg waren naar de voetbalwedstrijd tegen Roda JC.

Binnen veertien dagen

"Voor onschuldige omstanders is het belangrijk binnen veertien dagen protest aan te tekenen bij het Openbaar Ministerie. Dan kan de rechter kijken of de straf terecht is", aldus Van Ardenne.
Alle gearresteerde supporters hebben een boete van 220 euro gekregen. Ongeveer tien supporters kregen ook een bekeuring omdat ze geweld zouden hebben gebruikt.
Een groep actievoerders overweegt samen een rechtszaak aan te spannen vanwege de arrestaties. Volgens hen heeft de politie veel te hard opgetreden.

Verantwoording burgemeester

Volgens de advocaat was het beter geweest als was gekozen voor een zogenoemde bestuurlijke ophouding. Daarbij kan een groep preventief op worden gepakt als te veel risico op problemen zijn.
Van Ardenne: "Bij zo'n maatregel moet de burgemeester achteraf verantwoorden waarom een groep is opgepakt. Daar kun je tegen in beroep gaan en of je nu gelijk krijgt of niet; je hebt in ieder geval niet gelijk een strafblad aan je broek."
Feyenoord - Ajax 2006
De advocaat vergelijkt de zaak met de massale arrestaties in april 2006 na de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Toen werden 800 supporters opgepakt. Uiteindelijk werd niemand vervolgd. De Nationale Ombudsman vond de politieacties achteraf gezien 'onbehoorlijk'.