nieuws

Van der Laan: geen uitgesproken favoriet op OKT damesvoetbal

Bondscoach Arjan van der Laan vindt dat er geen uitgesproken favoriet is bij het Olympisch Kwalificatietoernooi wat het Nederlands dames voetbalelftal van 2 tot en met 9 maart speelt in Den Haag en Rotterdam. Nederland strijdt tijdens dat toernooi met Zweden, Noorwegen en Zwitserland om een plek op de Olympische Spelen.
"Ze zijn allemaal goed genoeg om te winnen," zegt oud-Spartaan Van der Laan. "Het wordt een enorm spannend toernooi." De wedstrijden van Nederland tegen Noorwegen op 5 maart en tegen Zweden op 9 maart worden gespeeld op Het Kasteel. "Die laatste twee wedstrijden zal er de meeste spanning op zitten, daar hebben we de meeste steun bij nodig. Ik hoop dat er nog veel mensen gaan komen."
De vergelijking met de succesvolle Nederlandse damesteams in het waterpolo, handbal en volleybal is snel gemaakt. Van der Laan denkt dat hetzelfde proces kan ontstaan bij zijn team. "Als ik kijk naar het talent dat we hebben, de mogelijkheden die nu ontstaan met het EK en het OKT en de ontwikkelingen in de breedtetak van deze sport dan zijn we op de goede weg."
Het niveau van het vrouwenvoetbal gaat volgens Van der Laan steeds verder omhoog. "Er is minder fysiek en het tempo is wat lager maar we groeien wel richting een niveau wat acceptabel gaat worden." Toch traint een van de sterren van Oranje, Manon Melis, op dit moment mee met de B1 van Sparta. "Puur fysiek gezien en als je kijkt naar het totaalplaatje, is dat het niveau wat je mag verwachten."