nieuws

'CMI-brand 20 jaar geleden overviel iedereen'

De grote brand bij transport- en overslagbedrijf CMI aan de Keilehaven in Rotterdam, aanstaande zondag 20 jaar geleden, overviel iedereen, ook de brandweer en hulpverleners. Dat zegt getuige Willem Duivestein maandag in het tv-programma 7 minuten.
Duivestein was indertijd als een van de eerste ter plaatse en stond met zijn neus op een van de grootste naoorlogse branden in de regio. ''Op een gegeven moment zag je de rook steeds groter worden en de vlammen steeds hoger'', vertelt hij.
Na het uitbreken van de brand wordt groot alarm geslagen, omdat bij CMI allerlei chemische stoffen liggen opgeslagen. Inwoners van Pernis, Hoogvliet, Heijplaat en Spijkenisse moeten naar binnen en ramen en deuren sluiten.

Rookwolken

De vuurzee, de gevolgen en de hulpverlening staan deze week centraal in het tv-programma 7 minuten. Ook het radioprogramma Rijnmond Nu staat maandag stil bij de geruchtmakende brand in Rotterdam.
In het tv-programma blikken deze week hoofdrolspelers van toen terug op de brand, zoals voormalig burgemeester Bram Peper, brandweercommandant Ad van Leeuwen en politiewoordvoerder Anne Geelof. Bij de brand vielen indertijd geen slachtoffers.