Onrust over slachten Konikpaarden Rozenburg

Een groep bewoners uit Rozenburg maakt zich grote zorgen over de toekomst van twee Konikpaarden op de Landtong Rozenburg. De paarden hebben door een afwijking een andere kleur dan normaal en worden door beheerder FREE Nature binnenkort weggehaald voor de slacht. "Is er dan geen andere oplossing", vragen bewoners zich af.
De rigoureuze maatregel maakt de tongen los bij de vaste bezoekers van het natuurgebied. Om te voorkomen dat er teveel dieren op de landtong komen, moet er worden geruimd. Daarom zijn twee Konikpaarden aangewezen voor de slacht.

"Er is gekozen voor deze paarden, omdat ze een afwijkende kleur hebben," legt Tanja de Bode van beheerder FREE Nature uit. Een heeft er een wit vlekje, de andere een vossenkleur.

Normaal gesproken hebben de paarden een muisgrijze tot bruine kleur, onder andere om in het wild minder op te vallen voor roofdieren. De afwijkende kleur maakt deze paarden een makkelijke prooi, wanneer ze naar een gebied met roofdieren worden verplaatst.

Andere oplossing
Op een besloten Facebookpagina van de bewoners wordt heftig gereageerd op het nieuws dat de dieren weg moeten. "Het is zo radicaal: dat paard heeft een apart kleurtje, we maken 'm maar af," zegt bewonderaar Rinus Vreugdenhil.

Volgens bewoners is het onzin dat er teveel dieren op het stuk land zouden zijn. De dieren moeten volgens hen dan ook blijven, vindt ook Diana Klunder: "Daarbij, er zijn hier toch geen roofdieren die ze aanvallen. Dus dat is geen probleem."

De roep van de bewoners om de paarden op de landtong te laten, lijkt niet te helpen. Volgens FREE Nature worden de dieren ergens in de komende weken geslacht, ook om te voorkomen dat ze zich voortplanten. "Als we het niet nu doen, moet het misschien gebeuren als er 10 paarden met een afwijkende kleur lopen."
Deel dit artikel:

Reageren