nieuws

Breeddiep wordt nog veel breder

Het Breeddiep, de vaarweg tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal, wordt een stuk breder. Graafmachines zijn onlangs begonnen met het afgraven van een stuk van de dam die de twee belangrijke vaarwegen in het Rotterdamse havengebied scheidt.
Komende zomer moet op de plek waar de graafmachines nu aan het werk zijn een tijdelijke vaargeul zijn ontstaan. Het werk gaat dan nog verder, want uiteindelijk moet de vaarweg 300 meter breed worden. Nu is die nog 75 meter.

Belangrijk voor binnenvaart

Binnenvaartschepen maken dankbaar gebruik van het Breeddiep. Jaarlijks varen er zo'n 50.000 doorheen. Om toekomstige groei mogelijk te maken, heeft het Havenbedrijf Rotterdam baggeraar Van Oord ingehuurd om de doorsteek te verbreden.
"De grotere binnenvaartschepen passen er nu niet door. Die varen om via zee en dat is minder veilig'', legt een woordvoerder van het Havenbedrijf uit. Afgegraven grond gaat naar het gebied Groene Poort tegenover Rozenburg. Daar mag de natuur er zijn gang mee gaan.
Het werk is niet voor niets nu al begonnen. Als het broedseizoen voor meeuwen dit voorjaar begint, moet de boel al onder water staan.