nieuws

Conflict over Collectiegebouw bereikt Raad van State

De gemeenteraad van Rotterdam heeft niet voldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van het Collectiegebouw voor de patiënten van de psychiatrische kinderkliniek van het Erasmus MC. Dat stelde de advocaat van het ziekenhuis dinsdag bij de Raad van State.
Het universitair medisch centrum wil dat dat eerst onderzocht wordt, voordat een bouwvergunning wordt afgegeven. "Het collectiegebouw op deze locatie is zelfs met allerlei inpassingsmaatregelen schadelijk voor het herstel van onze jonge psychiatrische patiëntjes", aldus de raadsman.

Collectiegebouw

De gemeenteraad van Rotterdam heeft eind vorig jaar ingestemd met het plan om in het Museumpark het Collectiegebouw te bouwen. Het wordt een depot waar het museum zijn kunst opslaat en zal voor het publiek opengesteld worden.
Het gebouw komt bovenop de parkeergarage tussen het museum en het Erasmus MC. Dat is pal naast de tuin van de kliniek Kinderpsychiatrie. Daar zitten kinderen met de zwaarste psychische klachten. Deze patiëntjes zijn erg gevoelig voor prikkels van buiten, zoals spiegelende oppervlakken. Daarom wil het Erasmus MC dat het gebouw zoals het nu ontwerpen is en op deze plaats niet.

'Plan moet terug'

De advocaat van het ziekenhuis wil dat de gemeenteraad niet alleen kijkt naar de voordelen, maar ook naar de nadelen. Dat zou niet goed gedaan zijn en dus moet het plan terug naar de raad en moet er een nieuwe keuze gemaakt worden.
Om hun punten kracht bij te zetten namen de vertegenwoordigers van het ziekenhuis een grote maquette mee naar de Raad van State, zodat de rechter zelf de situatie goed kon bekijken.

'Erasmus MC wil gewoon geen gebouw voor de deur'

De advocaat van de gemeente Rotterdam zegt dat het een goed plan is. Er is volgens hem met de kliniek voldoende rekening gehouden. Mr. Besselink: "ik kom tot de conclusie dat het Erasmus MC gewoon geen gebouw voor de deur wil. Dat kunnen we in Rotterdam niet aan iedereen geven".
De gemeente en museum Boijmans van Beuningen benadrukten dat snel met de bouw begonnen moet worden, omdat uitstel veel geld kost. "De bouwkosten worden steeds hoger."
Directeur Sjarel Ex van Boijmans vindt dat het depotgebouw belangrijk is voor de stad. "Een museum werkt aan de geestelijke gezondheid van de stad en dat is ook belangrijk."
De Raad voor State doet binnen twee weken uitspraak.