nieuws

Dordtse website over razzia in webarchief Koninklijke Bibliotheek

Een Dordtse website over een razzia in deTweede Wereldoorlog wordt voor de eeuwigheid opgeslagen in het webarchief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Doel van het digitale archief is onder meer het bewaren van culturele en wetenschappelijke websites.
Anja van der Starre begon met de website
toen ze zich verdiepte in het lot van haar vader. Die werd op 16 mei 1944 samen met zo'n 500 andere mannen uit Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Werkendam en de Biesbosch opgepakt door de Duitsers.

Represaille

De razzia was een represaille voor de moord op twee NSB'ers door leden van het verzet. Via kamp Amersfoort belandde een deel van de gijzelaars in Duitse werkkampen. Zesentwintig van hen keerden niet meer terug.
Van der Starre plaatste de namen van alle opgepakte mannen op een website en zocht hun verhaal uit. Vijftig overlevenden heeft ze zelf gesproken en van hen heeft ze hun belevenissen opgetekend.

Webarchief

De Koninklijke Bibliotheek is in 2007 begonnen met het verzamelen van websites, omdat veel informatie tegenwoordig alleen maar op internet bewaard wordt. Intussen zijn meer dan 10.000 websites gearchiveerd met zo'n 18 terabyte aan informatie.
Het archief kan alleen worden doorgekeken in Den Haag in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Zo kunnen in de toekomst wetenschappers ook onderzoek doen naar onze digitale tijd.

Hobby

Dat haar website nu ook tot dat archief behoort, vindt Anja van der Starre een eer. "Het is voor mij erkenning, dat dit meer is dan een uit de hand gelopen hobby. Dat dit echt professionele informatie is", zegt van der Starre. "Ik vind het echt heel belangrijk dat de geschiedenis van die jongens die toen zijn opgepakt nog steeds wordt doorverteld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl