nieuws

Lagere straf voor doodsteken Rotterdamse scholier

Bloemen bij het Borculo-college (Voorburg) voor de Rotterdamse Wesley
Bloemen bij het Borculo-college (Voorburg) voor de Rotterdamse Wesley
Het Gerechtshof in Den Haag heeft Anthony D. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden jeugdgevangenis voor het doodsteken van de Rotterdammer Wesley Hoek. Ook kreeg D. jeugd-tbs opgelegd. Eerder veroordeelde de rechtbank D. tot een twee maanden hogere celstraf.
De steekpartij vond plaats in
op een school in Voorburg. Anthony D. werd jarenlang gepest op school. Een paar dagen voor de fatale steekpartij zou hij weer belaagd zijn door een paar pestkoppen. Daar hoorde Wesley niet bij. Het 16-jarige slachtoffer was net daarvoor overgestapt van een Rotterdamse school naar het Borculo College in Voorburg.
Volgens het hof is er sprake van doodslag. D. stak met kracht en opzettelijk. Het is niet voor de hand liggend dat hij handelde op een moment van black-out, denkt het hof. Toch is er geen sprake van voorbedachte rade. Het slachtoffer had vanwege de pesterijen wel vaker een mes op zak.
Net zoals de rechter, vindt het Hof dat Anthony verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een gedragsstoornis. De veroordeelde heeft toen hij klein was veel te maken gehad met huiselijk geweld.
Na de dood van Wesley werden twee stille tochten gehouden voor het slachtoffer, één in Rotterdam-Zuid en één in Voorburg.