nieuws

Afscheid Frans Vogel: 'U allen de ballen!'

In café Timmer in Rotterdam is donderdag met een stevige borrel de Rotterdamse dichter en tekstschrijver Frans Vogel herdacht. Daarbij werd door vrienden en bekenden teruggeblikt op zijn roemruchte verleden.
Vogel
afgelopen vrijdag op 80-jarige leeftijd. Donderdagmiddag werd hij begraven op begraafplaats Crooswijk.
De dichter stond bekend als de Rotterdamse Charles Bukowski die in de jaren zeventig en tachtig vaak luidruchtig en dronken door de stad trok.

Afschuwelijk in de kroeg

Anna Vingerhoets stond destijds achter de bar in café Timmer: "Frans was het 'enfant terrible' van Rotterdam. Vooral in de kroeg was hij afschuwelijk. Hij piste in damestasjes en heeft wel eens een asbak vol met peuken in mijn spoelbak gegooid. Maar als ik bij hem thuis kwam, was het een zachte, lieve man."
De oude kunstenaarsscène van toen kwam gisteren na de begrafenis bij elkaar in Vogels vroegere stamcafé aan de Oude Binnenweg. "Iedereen heeft zijn eigen story over wat ze met Frans hadden en dat is onbeschrijfelijk," vertelt vriendin Hansje de Reuver die Vogel regelmatig uit de goot haalde.
"Zijn lijfspreuk was 'kut en neuken', vertelt een oude kennis. "Dat is wat hij schreeuwde als hij het café binnenkwam. Of tijdens een serieuze voordracht in een theater.."

Drank en drugs

"Frans was vroeger een grootgebruiker van drank en drugs, maar hij is uiteindelijk in stijl gegaan," zegt collega-dichter Rien Vroegindeweij. "Met poëzie en een fles wodka, bloemen en nog een joint op zijn kist. Het was echt heel mooi." Vroegindeweij en de dichters Jules Deelder en Hans Sleutelaar spraken tijdens de begrafenis.
Vorig jaar kwamen een boek en een tentoonstelling over Frans Vogel uit met de titel "Ken zo in Boijmans". "Het was een van de laatste markante Rotterdammers," beweert een bezoeker.
Twee maanden geleden werd een gedicht van hem onthuld op de 22ste verdieping van de Gemeentekantoren in De Rotterdam op de Kop van Zuid:
Wat een diepte hè
als je omhoog kijkt.
De avond werd door velen besloten met Vogels woorden: "U allen de ballen!"