Sierletters op historische gevel Oude Binnenweg blootgelegd

Tijdens de renovatie van winkelpanden aan de Oude Binnenweg in Rotterdam is een opvallende, originele gevel blootgelegd. Op de tegeltjes staat met rode sierletters 'boter, melk, kaas en eièren' geschreven.
"Dit is een mooie verrassing", zegt eigenaar Erik Hoeflaak van Woonstad Rotterdam opgetogen. "We wisten al wel dat er een boog zou zitten, maar niet dat hij nog in zo'n goede staat zou zijn."

Het historische pand dateert uit 1873. De gevel is later in 1901 gezet met tegeltjes van 15 bij 15 centimeter, die worden gedragen door een natuurstenen boog.

De bebouwingen komen uit de periode dat de Oude Binnenweg de belangrijkste winkelstraat van de stad was. "De straat was toen hypermodern", vertelt Rob Noordhoek van het Museum Rotterdam. "Er lag bijvoorbeeld asfalt, uniek voor in die tijd."

Woonstad Rotterdam is van plan de originele gevel in ere te herstellen.

"Of er ook een boter, melk, kaas en eieren-ondernemer inkomt, hebben wij niet voor het zeggen", zegt Hoeflaak van Woonstad Rotterdam lachend. "Maar het is wel ons voornemen om deze mooie tegels zichtbaar te houden."
Deel dit artikel:

Reageren