Huurders de straat op voor referendum over sloop

Bezorgde huurders zijn woensdag begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een referendum mogelijk te maken over de voorgenomen sloop van duizenden huurwoningen.

De gemeente wil het aantal goedkope huurwoningen met 20.000 verminderen en meer huizen bouwen voor gezinnen en hoger opgeleiden.

De bewoners van de goedkope huizen willen de sloop via een stadsreferendum voorkomen. Ze hebben 10.000 handtekeningen nodig om een stembusgang af te dwingen.

Koud kunstje
Volgens George Verhagen van de huurdersvereniging Feijenoord is dat een koud kunstje: ''Vorig jaar hebben we binnen een paar dagen duizend handtekeningen ingezameld om een huurverhoging tegen te houden, dus dit is geen grote klus.''

De sociale huurders zijn bang dat de lage inkomens de stad uit worden gejaagd. ''De wethouder vergist zich heel erg in de armoede die in de stad heerst. Heel veel mensen hebben moeite om de huur te betalen en de goedkoopste woningen staan op de nominatie om te verdwijnen. Wij willen dat de wethouder ons de zekerheid geeft van een betaalbare huur'', zegt Verhagen.

Volgens wethouder Schneider zijn er juist teveel sociale huurwoningen en is er een gebrek aan woningen voor de middeninkomens. Een referendum over de sloop van de goedkope woningen ziet hij met vertrouwen tegemoet.

''Het referendum grijp ik aan om duidelijk te maken welke kant we op willen op met deze stad, dat we bouwen aan een betere en sterkere stad.''
Deel dit artikel:

Reageren