nieuws

Ombudsman onderzoekt toezicht taxivergunning

De Rotterdamse ombudsman Annemieke Zwaneveld bekijkt of het toezicht op het taxikeurmerk goed is geregeld. Ze doet dit naar aanleiding van klachten van taxichauffeur Ben Steenbergen die na 54 jaar ervaring niet meer mag werken.
De 78-jarige Steenbergen had Rotterdam The Hague Airport als standplaats. Tot voor kort was voor die plek geen keurmerk nodig, maar dat is veranderd.
Steenbergen moest plotseling examen doen om zijn stratenkennis te testen. Hij zakte drie keer omdat het examen volgens hem te moeilijk was. Hij krijgt daardoor geen keurmerk en zit nu thuis.
Steenbergen en zijn vrouw nemen het de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi (SKRT) kwalijk dat de examens niet onafhankelijk worden afgegeven en dat er geen controle is op de toetsen.

Ombudsman

De ombudsman heeft vragen gesteld aan de gemeente Rotterdam die de SKRT in het leven heeft geroepen. Zwaneveld wil weten hoe de gemeente het toezicht op het keurmerk heeft geregeld.
"Als gemeente bepaal je dingen, betaal je dingen, organiseer je dingen, in dit geval hoe dit keurmerk wordt afgegeven. En dan kun je wat mij betreft er niet onmiddellijk je handen vanaf trekken."

Bijzondere omstandigheden

"In het geval van dhr. Steenbergen denk ik dat er een beroep is gedaan op bijzondere omstandigheden en daar hoort ook een antwoord op te komen." Zwaneveld wijst erop dat Ben Steenbergen al 54 jaar ervaring heeft.
Bij de ombudsman zijn meer klachten van taxichauffeurs binnengekomen. "Maar het is niet zo dat de hele taxibranche van Rotterdam zich tot mij heeft gewend."
Het onderzoek van Zwaneveld naar het taxikeurmerk gaat zeker zes tot acht maanden duren. "Iedereen moet kunnen reageren. Het verhaal van de familie Steenbergen is één kant, maar de gemeente heeft een ander verhaal. Ik wil het graag grondig doen."

Kort geding

Ben Steenbergen en zijn vrouw willen het onderzoek van de ombudsman niet afwachten. Ze overwegen een kort geding tegen de gemeente.