nieuws

Ooievaars Schoonrewoerd hebben nieuw nest

De Noachschool bij Schoonrewoerd heeft een nieuwe nestpaal voor ooievaars. De paal vervangt het oude nest dat op de schoorsteen van de school stond. Dat nest moest worden weggehaald omdat de school wordt gesloopt.
Of de nestpaal door de ooievaars geaccepteerd wordt, is nog niet duidelijk. De ooievaars zijn nu nog op wintertrek. De oude locatie, op de schoorsteen van de Noachschool, is 35 jaar bebroed door de vogels.
Voor de sloop van de school startte, was het nest afgedekt om te voorkomen dat de ooievaars bij terugkomst op zijn oude plek zouden gaan zitten. Schuin tegenover de school werd een nieuw nest geplaatst.
''Onze gemeente heeft al tientallen jaren ooievaars wonen. We hebben minstens vijf nesten in het dorp. Andere ooievaars hebben het nest tegenover de school ingenomen. Daarom moesten we op zoek naar een nieuwe plek,'' zegt lerares Janneke den Hertog van de school.
Vervolgens is gekozen voor een nest een kilometer verderop, aan de Diefdijk. Maar die paal was volgens ooievaarliefhebbers te ver van hun vertrouwde omgeving.
''Deze locatie is aan de rand van het dorp, weinig mensen hebben er last van en de kinderen zijn blij dat het nest in de buurt van de school staat, allemaal voordelen'', aldus wethouder Bruggeman.