nieuws

Sliedrechts uitzendbureau onder vuur om goedkope Roemenen

Het Sliedrechtse uitzendbureau DB Work maakt zich volgens vakbond FNV schuldig aan het illegaal inzetten van Roemeense uitzendkrachten bij Nederlandse scheepswerven. Het bedrijf ontkent dat zelf ten stelligste en nodigt de bond uit voor een gesprek.
"We worden door de media met modder besmeurd. We werken hier keurig volgens de wet en houden ons aan alle regels, zowel de Nederlandse, Roemeense als Europese", zegt Alex den Breejen van DB Work.

'Onacceptabele schijnconstructies'

"Ze werken met schijnconstructies en deels op basis van oude wetgeving", zegt Marije Ottervanger van de FNV juist. "Die mensen worden uitgebuit en omdat ze wel drie keer zo goedkoop zijn als Nederlanders, verliezen die hun baan. Onacceptabel."
Bij een scheepswerf in Groningen zouden Roemenen voor nog geen euro per uur aan het werk zijn, zegt zij. "Of dat op meer plekken aan de hand is, zoeken we nu uit. Maar met de Arbeidsinspectie hebben we vastgesteld dat dat in Groningen wel gebeurt."

'Klinkklare onzin'

"Klinklare onzin", reageert Den Breejen. "Al onze uitzendkrachten krijgen het minimumloon volgens de CAO en de meeste zelfs iets meer dan dat." Wel erkent hij dat in Groningen gewerkt werd op een andere wijze dan bij de meeste van zijn klanten.
Het bedrijf in Groningen, waarover gesproken wordt, is net als twee andere bedrijven daar nog actief met het bouwen van casco's. Dat is een vechtmarkt waarin elk dubbeltje wordt omgedraaid, weet hij. "Bij 77 van onze 80 klanten werken we volgens andere regels."
"Allemaal legaal", benadrukt Den Breejen. De FNV weet zeker van niet: "De loonkosten worden gedrukt door bijvoorbeeld minimale afdrachten voor ziekte en pensioen. Ook moeten de Roemenen 56 uur werken en krijgen ze 40 uur betaald."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl