Onderzoeksraad:'Shell Pernis slecht voorbereid op lek'

De lekkage van een giftige stof eind 2013 in Pernis kwam als een volkomen verrassing voor Shell. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Door het lek ontsnapte ruim 11 ton ethyleenoxide.
Het irriterende, explosieve en brandbare gas kwam 30 december 2013 vrij uit een bovengrondse leiding op het terrein van de raffinaderij aan de Vondelingenplaat. De brandweer was er snel bij en kon de stof met waterschermen neerslaan.

Niet voorbereid
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft de lekkage onderzocht. Het OVV schrijft in een rapport dat woensdag is verschenen dat Shell geen mogelijkheden had om een lekkage snel op te sporen. Ook was het concern "niet voorbereid op het specifieke scenario van een lekkage van ethyleenoxide uit een dergelijk groot systeem."

Oorzaak
Volgens de OVV kon het lek vermoedelijk ontstaan doordat de isolatiekoppelingen na achttien jaar gebruik waren aangetast. Shell hield daar geen rekening mee, omdat het concern uitging van een veel langere levensduur.

Shell heeft inmiddels maatregelen genomen. Er zijn detectoren geplaatst die een lek op tijd moeten opsporen. Ook heeft Shell noodprocedures opgesteld voor het leegmaken van de ethyleenoxideleiding.

Moerdijk
Onlangs bleek dat dezelfde stof ook wekenlang kon vrijkomen bij Shell Moerdijk. Volgens Shell was de oorzaak een vergeten afsluiter die was geopend vanwege
reparatiewerkzaamheden. De onderzoeksraad bekijkt ook dit voorval.
Deel dit artikel:

Reageren