nieuws

Nieuwe carrière voor Diederik Samsom?

PvdA-leider Diederik Samsom was maandagmorgen weer even terug bij de wijkverpleging in Spijkenisse. Hij blijft enthousiast over het werk. ''Er is niets mooiers dan iemand de dag in helpen, ervoor zorgen dat mensen goed voor de dag kunnen komen.''
Misschien is een carrière in de thuiszorg wel iets voor na de politiek? "Laat ik daar nou niet op vooruitlopen'', lacht Samsom. "Maar dit werk is wel echt heel erg leuk."
De wijkverpleging is Samsoms oude 'stageplek': hij liep er tot vorig jaar iedere vrijdagmorgen mee werknemers van zorginstelling Careyn. "Ik hielp mee als een soort stagiair. Steunkousen aantrekken. Dan ben je populair als man, want dat is zwaar werk. Dat was mijn taakje."

Faillissementen

Vanwege de Week van Zorg en Welzijn fietst de PvdA-fractievoorzitter deze maandag opnieuw mee door de wijk. Hij doet dat in een periode waarin thuiszorgorganisaties het moeilijk hebben. Vooral in de huishoudelijke hulp gaat de ene na de andere organisatie failliet.
Dat is echter niet altijd erg, vindt Samsom. Zo was het omvallen van het grote TSN volgens hem 'misschien wel nodig'. "Ze hadden op de verkeerde business gegokt. Karige zorg leveren, zo min mogelijk betalen en zoveel mogelijk winst maken. Als je dan failliet gaat, vind ik dat eigenlijk niet zo erg."
Dat werk van TSN op veel plekken wordt overgenomen door stichting Buurtzorg, die niet naar winst streeft, vindt Samsom een goede zaak. "Buurtzorg doet ook meer dan alleen schoonmaken, ze leveren echt zorg."

Bureaucratie

In de wijkverpleging is vooral het terugdringen van bureaucratie belangrijk, zegt de PvdA-leider. "Daar doen we een goede poging toe, maar het gaat niet makkelijk." Zorgverzekeraars maken dat nog weleens moeilijk, zegt hij.
De belangrijkste les die de PvdA-leider leerde tijdens zijn tijd in Spijkenisse: "Laat de professionals zelf aan het roer staan."