nieuws

'Rotterdam The Hague Airport in 2025 twee keer zo groot'

Rotterdam The Hague Airport wil het aantal passagiers bijna verdubbelen in tien jaar tijd. Dat betekent: een extra terminal, meer bestemmingen en werkgelegenheid, maar ook meer geluidsoverlast en negatieve gevolgen voor het milieu.
Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse vliegveld. Dinsdagmorgen is het rapport over de gevolgen van een uitbreiding gepresenteerd.
Het bestuur heeft de ambitie in 2025 zo'n 2,9 miljoen passagiers te vervoeren. Het afgelopen jaar vlogen 1,7 miljoen reizigers vanaf Rotterdam.
De forse uitbreiding moet op termijn leiden tot ongeveer tien extra bestemmingen. Het is nog niet duidelijk hoeveel extra banen de expansie moet opleveren.
Het bestuur heeft de wens de huidige terminal te gebruiken als vertrekhal. Er moet een extra pand bijkomen voor alle aankomsten. In 2025 telt het vliegveld naar verwachting gemiddeld 106 vluchten per dag.
'Onacceptabel'
Voor omwonenden betekent de geplande uitbreiding meer overlast van laagvliegend luchtverkeer. Hubert van Bremen van actiegroep Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast vindt de plannen onacceptabel.
"Wij willen juist een daling van het aantal vluchten. Dan kunnen bewoners weer rustig kunnen slapen 's nachts", zegt hij in een reactie.
Ook voor de natuur zijn de nadelige gevolgen voor de natuur 'aanzienlijk' volgens het rapport. De forse toename van CO2-uitstoot speelt daarin een grote rol.

Bemiddeling

Om de bemiddeling met alle betrokken partijen zo soepel mogelijk te laten verlopen wil het vliegveld een informateur aanstellen. Deze moet in dialoog gaan met omwonenden de gemeente en milieuorganisaties.
GroenLinks komt in verzet tegen de plannen van het vliegveld. De partij dient donderdag een motie in tegen de uitbreiding.