nieuws

Vergeten Verhalen: Gerrit van Ommering

Gerrit van Ommering is de man die in Rotterdam met de witte vlag op pad gaat tijdens de onderhandelingen met de Duitsers in mei 1940.
De vlag maakt hij van een beddenlaken. Zwaaiend met deze vlag loopt Van Ommering tijdens de onderhandelingen over de capitulatie van Rotterdam een paar keer van het Nederlandse militaire hoofdkwartier aan de Statenweg naar dat van de Duitsers.
Beelden van Van Ommering met de vlag bij bekend, maar hij is ook te zien op een andere veelzeggende foto uit de Tweede Wereldoorlog. Een foto van kort na het bombardement op Bospolder-Tussendijken in maart 1943.
Gerrit van Ommering wordt geboren in Rotterdam op 16 januari 1897. Hij treedt in 1913 in militaire dienst. Hij is technisch en komt bij de Genie terecht. In de Eerste Wereldoorlog is hij gelegerd in Goes.
In het jaar 1928 wordt hij Van Ommering overgeplaatst naar de Kromhoutkazerne in Utrecht. Zijn directe commandanten daar zijn Kolonel Scharroo en Kapitein Backer.
Sergeant Majoor
Met kolonel Scharroo komt Van Ommering tijdens de mobilisatie in 1939 in Rotterdam terecht. Delen van de Genie worden hier gelegerd. Van Ommering is dan opgeklommen tot Sergeant Majoor.
De commandopost van Kolonel Scharroo wordt ingericht aan de Statenweg 147 in Rotterdam. De familie Van Ommering gaat op de Schieweg 107b wonen.
Vanuit de commandopost aan de Statenweg wordt op 14 mei 1940 onderhandeld met de Duitsers. Die dag bombarderen Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. De stad capituleert.
Van Ommering draagt de witte vlag als hij Scharroo en Backer begeleidt naar het Duitse kamp op het Noordereiland. Daar geeft Rotterdam zich over.
Meterkast
De vlag neemt Gerrit van Ommering na de overgave mee naar huis. Hij bewaart hem jarenlang in de meterkast. Pas in 1980 wordt de vlag tevoorschijn gehaald voor een tentoonstelling over het bombardement.
De gemeente Rotterdam zal uiteindelijk de beschikking krijgen over de witte vlag. Museum Rotterdam 40-45 NU heeft de documentatie van Van Ommering, inclusief de bedankbrief van toenmalig burgemeester Van der Louw.
Gerrit van Ommering gaat na de overgave uit dienst en wordt brandweerman in Rotterdam. Hij is één van de brandweermannen die snel na het bombardement op Bospolder-Tussendijken ter plaatse is.
Redding
Na spertijd blijft hij op de puinhopen luisteren naar tekenen van leven. Zo lokaliseert hij in de Blokmakerstraat een 3-jarig kind dat na vijftig uur kan worden gered. Van Ommering is te zien op de foto die gemaakt is na de redding. Een ziekenbroeder draagt het kind, Van Ommering staat ernaast.
De foto is al lang in bezit van Museum Rotterdam 40-45 NU. "Niemand wist wie er naast die broeder stond", vertelt Johan van der Hoeven van het museum "totdat wij die documenten kregen van de familie. Toen wisten we ineens dat het Van Ommering was, de man die met de witte vlag heeft gelopen".
Na de oorlog is Van Ommering bij de brandweer gebleven en hij is zendamateur geworden. Hij bouwt zenders en ontvangers en ontwikkelt uiteindelijk voor de brandweer een mobiel radiotelefonie systeem waarmee de wagens en de brandweerpost met elkaar kunnen communiceren.
Als Commandant van de Rotterdamse Brandweer gaat Van Ommering in 1957 met pensioen. Hij is op 1 juni 1970 overleden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl