Ghettoblasters bedelen om geld

"Hallo, alstublieft, klein geld," klinkt het uit de speaker van een klassieke stereo-installatie op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam. Naast de ghettoblaster staat een bekertje met wat munten erin. De eigenaar van het apparaat lijkt afwezig.
Verspreid over de binnenstad staan 10 soortgelijke exemplaren. Bij een supermarkt voor de deur, op Rotterdam Centraal, bij het stadhuis: soms klinkt een mannenstem, een andere keer bedelt een vrouwstem om geld.

Het publiek reageert verrast, verbaasd en verschrikt. Sommigen lopen met een grote boog om het apparaat heen, anderen kijken waar de bedelaar in persoon staat.

Een vrouw vindt de luide stem in een verder verlaten donkere winkelstraat maar niks. Toch gooit ook een enkeling een muntje in het bakje.

De ghettoblasters die zingen en bedelen om een gift blijken een project van kunstenaar Dries Verhoeven, als onderdeel van het festival De Keuze van de Schouwburg.

De maker stelt dat door bedelen te verbieden en daklozen te verdrijven uit de binnenstad, de openbare ruimte als spiegel van de samenleving verdwijnt.

Hij noemt zijn project Songs for Thomas Piketty, naar de Franse econoom die voorspelde dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar zal toenemen.

"Ik vind het maar niks,'' reageert dakloze Andy. "Een vreemde manier om dit aan de kaart te stellen. Bedelen mag niet en hoort niet in Rotterdam. Ik wil ook niet alleen maar mijn hand ophouden. Je kan beter iets gaan doen om je geld te verdienen."

Hij doet dat door in opdracht straattekeningen te maken.
Deel dit artikel:

Reageren