Feyenoord na matig begin langs De Graafschap

Feyenoord heeft zaterdag allesbehalve overtuigend gewonnen van De Graafschap. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst was in De Kuip met 3-1 te sterk voor de Superboeren. Voor rust kwam Feyenoord op achterstand, maar doelpunten van Michiel Kramer, Eljero Elia en Thijs Bouma (eigen goal) zorgden voor de Rotterdamse zege.
De thuisploeg - met Simon Gustafson in het elftal - begon tam aan de wedstrijd. Feyenoord speelde inspiratieloos en wist niets te creëren om het goed georganiseerde De Graafschap pijn te doen. Het waren nota bene de bezoekers uit Doetinchem die voor het eerst gevaarlijk werden. Uit het niets was het Karim Tarfi die Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer na ruim twaalf minuten tot een redding dwong met een hard afstandschot. De poging van de Belg bleek de opmaat voor meer, want daarna namen de Superboeren het initiatief in handen.

De Graafschap beter

Het overwicht van De Graafschap resulteerde in meer gevaarlijke situaties voor het doel van Feyenoord. Robin Pröpper was uit een hoekschop dichtbij met een kopbal en ook Cas Peters zette Vermeer aan het werk. In de 26e minuut werd de laagvlieger uit Gelderland beloond. Rick Karsdorp liet zich aan de achterlijn kinderlijk uitspelen door Pröpper, die na eigen balverlies op knullige wijze vervolgens weer in balbezit kwam en kon binnentikken: 0-1.
Pas na het tegendoelpunt werd Feyenoord wakker. Na ruim een half uur spelen was Michiel Kramer het eindstation van een redelijk uitgespeelde aanval, maar het schot van de spits belandde naast de goal van De Graafschap-keeper Hidde Jurjus. Wat volgde was een stortvloed aan mogelijkheden, waarbij diezelfde Jurjus zijn waarde bewees. Hij redde op een fraai schot van Tonny Vilhena met rechts en ook een kopbal van Jens Toornstra na een prima voorzet van Miquel Nelom was een prooi voor de sluitpost van De Graafschap.
Kramer was in de slotfase van de eerste helft het dichtst bij de gelijkmaker, maar via Jurjus en de lat passeerde de bal op enkele centimeters na niet de doellijn. Twee pogingen van Gustafson leverden evenals een slappe inzet van Vilhena in de laatste minuut van het eerste bedrijf eveneens geen Rotterdamse treffer op. Na de thee greep Van Bronckhorst verrassend in en moest Gustafson het veld ruimen ten faveure van Bilal Basacikoglu.

Belangrijke gelijkmaker

De opdracht voor Feyenoord in de tweede helft was duidelijk: zo snel mogelijk scoren. Het duurde uiteindelijk tien minuten voordat de ruim 47.000 supporters in De Kuip mochten juichen. De opgekomen Nelom ontving de bal van Eljero Elia en wist Kramer te bedienen, die voor zijn man kwam bij de eerste paal en knap de bal achter Jurjus wist te krijgen: 1-1. De gelijkmaker viel op een belangrijk moment voor Feyenoord, dat wederom via Kramer bijna zelfs aan de leiding wist te komen. Op aangeven van Basacikoglu kopte hij echter over.
Voetballend was het nog steeds niet voldoende bij de thuisploeg, terwijl aan de andere kant De Graafschap in tegenstelling tot in de eerste helft geen potten meer kon breken. Feyenoord probeerde vooral gevaar te stichten via de zijkanten, maar de vele voorzetten van onder andere Nelom en Basacikoglu leverden niets op. Een kwartier voor tijd was dat wel het geval. Na een fraaie combinatie tussen Vilhena en Basacikoglu was het laatstgenoemde speler die zijn invalbeurt opnieuw bekroonde met een assist, waardoor Elia kon scoren: 2-1.
Na de bevrijdende treffer van de buitenspeler speelde Feyenoord de wedstrijd uit. In de 82e minuut gooiden de Rotterdammers het duel in het slot, nadat De Graafschap-verdediger Thijs Bouma na een poging van Eric Botteghin de bal uit een scrimmage via zijn been in eigen doel werkte. De score had zelfs hoger kunnen uitvallen, maar na voorbereidend werk van Basacikoglu verzuimde Vilhena de trekker over te halen.
Het betekende voor Feyenoord de vierde competitiezege op rij. De club blijft op de ranglijst in het bezit van plaats drie. Directe concurrent AZ kan zondag bij winst op FC Twente op gelijke hoogte komen. Het doelsaldo is vooralsnog in Rotterdams voordeel.