nieuws

Varkenskop gedumpt bij moskee in Berkel en Rodenrijs

Bij de el-Fath moskee in Berkel en Rodenrijs hebben onbekenden de afgehakte kop van een zwijn neergelegd. Het bestuur van de moskeevereniging heeft aangifte gedaan na de vondst.
De kop werd op dinsdag 15 maart achtergelaten op het terrein van de moskee aan de Gemeentewerf in Berkel en Rodenrijs. Pas zondag werd besloten om het nieuws naar buiten te brengen. Volgens de gemeente Lansingerland was daartoe besloten om het politieonderzoek niet te frustreren.

Grens overschreden

De el-Fath moskee kreeg de afgelopen maanden geregeld te maken met kleine vernielingen als ingegooide ramen en kapotte bloembakken en nam die niet al te serieus. De vondst van de varkenskop hard aan, zegt Noureddine el-Amiri: "Het is heel raar, want het was onrustig in het land, ook hier bij Rotterdam. Tot nu toe was ons dat bespaard gebleven." Dit was echt een shock."
Het moskeebestuur vindt dat met de actie een grens is overschreden. "Het is een gerichte provocatie en een grove belediging richting moskeebezoekers." .

Gemeente verwerpt actie

Het bestuur vraagt de politie de zaak serieus te onderzoeken en te kijken of de veiligheid van de moskeebezoekers niet in gevaar is. Ook is er uitgebreid contact geweest met de gemeente. Loco-burgemeester Simon Fortuyn zegt de actie aan alle kanten te verwerpen. "Dit is geen communiceren."
Fortuyn twijfelt of de actie te maken heeft met de opvang van asielzoekers in Lansingerland. "Natuurlijk zijn er verschillende meningen, maar ik denk wel dat we altijd met elkaar in gesprek zijn en niet tot dit soort provocerende acties overgaan. Het past niet bij Lansingerland en we keuren het ook ten zeerste af."

Dreiging tegen moskeeën

De laatste maanden zijn er geregeld incidenten bij moskeeën. Eerder werden varkenskoppen achtergelaten bij moskeeën in onder meer Boskoop en Mijdrecht. En eind februari ontvingen moskeeën in het hele land - waaronder vier in Rotterdam - een dreigbrief met daarin anti-islamteksten en hakenkruizen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl