nieuws

Kritiek op gesprek Haltjongeren en wethouder Eerdmans

Twintig jongeren die dit jaar in Rotterdam een Halt-straf hebben gekregen, gaan ter afsluiting van hun straf persoonlijk excuses maken aan wethouder Joost Eerdmans van buitenruimte en handhaving. "Op die manier zeggen ze sorry tegen de Rotterdamse samenleving, want die zijn dit soort misdrijven spuugzat'', zegt Eerdmans.
Wie zijn excuses niet in de beslotenheid van de wethouderskamer wil maken, krijgt alsnog een strafblad. Halt-jongeren betuigden al spijt bij bijvoorbeeld de afdeling gemeentewerken van Rotterdam, maar Eerdmans denkt dat het effectiever is als ze een excuusbrief schrijven en daarna nog in gesprek gaan met de wethouder.

"Geen taak van de wethouder"

De VVD vindt het geen taak voor de wethouder. "Dit moeten we in Rotterdam niet doen." De partij vindt dat Eerdmans zich er niet mee moet bemoeien.
Ook advocaat Frank van Ardenne vindt het gesprek een slecht plan. "Een bestuurder moet nooit op de stoel gaan zitten van een rechter of een officier van justitie." Hij vindt dat de jongeren niet van de wethouder afhankelijk moeten zijn of ze wel of geen strafblad krijgen na hun Halt-traject.

Excuusbrief voorlezen

Maandagmiddag lazen voor de eerste keer twee jongeren van nu 17 en 18 jaar oud op de wethouderskamer hun excuusbrief voor. Ze kwamen terecht bij Halt, omdat zij met vuurwerk twee prullenbakken hebben vernield.
Eerdmans wil de 'excuses aan de gemeenschap' later graag uitbreiden naar vergrijpen in onder meer het verkeer en bij dierenmishandeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl