nieuws

Aanslag Brussel: 'Als ik de andere incheckrij had genomen, was ik er niet meer geweest'

"Ik sta nog op mijn benen te schudden, die tweede explosie was op 30, 40 meter afstand van ons", zegt RTV Rijnmond-verslaggever Dennis Kranenburg geschrokken. Hij was in de vertrekhal van vliegveld Zaventem in Brussel toen daar dinsdagochtend minstens twee explosies waren.
Brussel is dinsdag opgeschrikt door meerdere aanslagen op vliegveld Zaventem en het in metrostation Maalbeek, bij gebouwen van Europese instellingen. In totaal zijn 34 mensen om het leven gekomen, 230 mensen raakten gewond. IS heeft de aanslag opgeëist.
Kranenburg was met zijn vriendin onderweg naar New York en stond in de rij om in te checken. Hij besloot om een andere rij te pakken, die beter aansloot op hun incheckbalie.
"Als ik in de andere incheckrij had genomen, was ik er nu niet meer geweest", zegt Kranenburg geschrokken aan de telefoon.

Lichtflits en paniek

"We stonden net in de rij en toen: een klap en een lichtflits. Een harde explosie en er brak paniek uit. Je zag allemaal mensen wegrennen."
Kranenburg bleef kalm en zegt tegen zijn vriendin dat ze niet gelijk in blinde paniek weg moeten rennen. Toen volgde een tweede explosie.

Tweede explosie

"Een tweede knal, op ongeveer 30, 40 meter afstand. Toen zijn we gaan rennen met onze spullen in de handen. Over stukken plafond die naar benden waren gekomen. Verderop in een andere hal werden we opgevangen door luchthavenpersoneel."
"We hadden ons in een ruimte opgesloten samen met andere reizigers en personeel en de deur gebarricadeerd totdat we een teken kregen dat we naar buiten mochten. Dat werd gegeven en vervolgens moesten we terug door de vertrekhal waar de explosies waren gebeurd."

Gewonde mensen

"Daar hing een penetrante stank, er lagen zwartgeblakerde stukken puin en gewonde mensen waar we overheen moesten stappen om weg te kunnen. Daarna zijn we buiten opgesteld samen met het vliegveldpersoneel."
"Iedereen probeert nu vooral familieleden te bellen om te zeggen dat ze in orde zijn. Het personeel overlegt met portofoons hoe het nu verder moet", zegt de verslaggever om 09.00 uur in een radiogesprek.

Stilgelegd

Kranenburg heeft geruchten gehoord over het ontstaan van de explosies. “Er zou een politiehond aan een verdacht persoon hebben gesnuffeld op het vliegveld en toen zou de eerste ontploffing zijn gebeurd."
Het vliegverkeer op het Brusselse vliegveld is stilgelegd. Toestellen zullen mogelijk ook uitwijken naar Rotterdam The Hague Airport.
Veiligheidsmaatregelen Rotterdam
Op station Rotterdam Centraal en Rotterdam The Hague Airport zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd na de aanslagen in Brussel. Er patrouilleren extra politiemensen. Het treinverkeer van en naar België is stilgelegd.
Ook op de metrostations in Rotterdam is extra politie aanwezig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl