'Referendum sloop huurhuizen Rotterdam gaat door'

Het zit er dik in dat Rotterdammers later dit jaar naar de stembus mogen. Samenwerkende huurorganisaties hebben binnen een week 1200 handtekeningen opgehaald voor een referendum waarin inwoners zich mogen uitspreken over de sloop van 15.000 huurhuizen.
"Ik heb er alle vertrouwen in dat het referendum gaat komen", zei verantwoordelijk wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) woensdag na afloop van een commissievergadering waarin de sloopplannen werden besproken.

20.000 huizen minder
Rotterdam wil het aantal sociale huurwoningen met 20.000 verminderen. Een deel wordt opgeknapt en verkocht, een groot deel gaat tegen de vlakte.

Wethouder Schneider wil daarvoor in de plaats huizen voor middeninkomens neerzetten, zo heeft hij geschreven in zijn Woonvisie 2030.

Betaalbare huizen te kort
Bewoners, woningcorporaties en huurderverenigingen zien dat juist totaal niet zitten. Ze zijn bang dat de lage inkomens uit de stad worden verjaagd. Bovendien vrezen ze dat er een tekort ontstaat aan betaalbare huizen.

Ze proberen de sloop te voorkomen met onder meer een referendum. Daarvoor moeten in totaal 10.000 handtekeningen voor worden opgehaald. Binnen een week hebben ze er al 1200 verzameld.

Referendum
De Woonvisie 2030 wordt op 12 mei besproken in de gemeenteraad. Daarna hebben de tegenstanders nog zes weken de tijd om de benodigde 10.000 handtekeningen binnen te slepen.

Het laatste referendum dat in Rotterdam is gehouden, was in 1995. Toen werd gestemd over de stadsprovincie. Een overgrote meerderheid van de Rotterdammers was toen tegen, en het plan werd ingetrokken.
Deel dit artikel:

Reageren