nieuws

Veertien jaar cel voor moord uit 1992, dader in Libanon

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag een man uit Libanon veroordeeld tot veertien jaar cel voor een moordzaak uit 1992. De man was er zelf niet bij. Hij is spoorloos.
De Libanees zou aan de Straatweg in Hillegersberg de 29-jarige
om het leven hebben gebracht. Dat gebeurde 24 jaar geleden. Het onderzoek kwam destijds stil te liggen, maar later pikte een coldcase-team het werk weer op en vond het bewijs.
De familie van Fanchette kan leven met de uitspraak. "Ja, ik ben tevreden", zegt zus Lucienne. "Het is goed zo." De moeder van Fanchette dacht al dat het op doodslag en niet op moord zou uitdraaien. "Moord is niet te bewijzen, doodslag wel." Daarvoor had namelijk duidelijk moeten zijn dat de dader kalm en weloverwogen te werk was gegaan en volgens de rechter bleek dat niet mogelijk.
Van de dader is DNA gevonden op het moordwapen, een stuk snoer van een wekkerradio. De moord zou zijn gepleegd in opdracht van de toenmalige echtgenoot van Fanchette. Die echtgenoot - ook een Libanees - is eerder wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken en loopt vrij rond in de omgeving van Rotterdam.
Of de dader daadwerkelijk ooit achter de tralies verdwijnt, is zeer ongewis. De man zit volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries met zijn familie al jarenlang in Libanon, waar hij een winkel heeft.
De moordzaak werd in 2012 in het tv-programma van De Vries behandeld. De dader werd in het programma met de moeder en zus van Fanchette van den Tol geconfronteerd. De Vries zei zaterdag er vrijwel zeker van te zijn dat de dader zich nog steeds op dezelfde plek bevindt.
Voorzover bekend kan de veroordeelde niet aan Nederland worden uitgleverd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl