Grote politieactie in Rotterdam-West afgerond

De politie heeft zondagmiddag een 32-jarige terreurverdachte uit Frankrijk aangehouden in Rotterdam-West. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. Later op de dag deed de politie meerdere woninginvallen aan de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat. Hieronder van minuut tot minuut de ontwikkelingen.
00.00 uur: De politieactie is voorbij en het gebied rondom de woningen waar invallen zijn gedaan, is vrijgegeven. De politie blijft nog wel doorgaan met het onderzoek. Daarmee sluiten we dit liveblog af.

23.15 uur: De politieactie in Rotterdam-West lijkt voorbij. Het OM laat weten dat omwonenden terug naar huis mogen. Ook zouden de afzettingen bij de Burgemeester Meineszstraat en de Mathenesserweg zijn weggehaald door de politie.

22.48 uur: Geëvacueerde bewoners kunnen waarschijnlijk vanavond of maandag terug naar huis, meldt verslaggever Marlies Harting.

22.42 uur: Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat er een aanslag op handen is in Rotterdam.

22.28 uur: De EOD heeft net het huis aan de Mathenesserweg verlaten. De politie onderzoekt de flat nu.

22.22 uur: De bewoners van de Burgemeester Meineszsstraat worden momenteel weggehaald met een RET-bus. Onduidelijk is waar ze naartoe worden gebracht.

22.15 uur: Voor Anis B. is vrijdag een Europees arrestatiebevel uitgegeven. De politie kwam hem volgens Franse media op het spoor nadat in het huis van terreurverdachte Kriket een Nederlands telefoonnummer was gevonden. Dat leidde de opsporingsdiensten in Nederland naar Rotterdam.

22.10 uur: De terreurverdachte uit Frankrijk zou Anis B. zijn. Volgens de Franse nieuwszender iTELE is hij naar Syrië geweest met Reda Kriket, een verdachte die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs. Kriket is op 24 maart aangehouden. De Franse autoriteiten zeggen dat hij al ver was met het aan voorbereiden van een nieuwe aanslag.


22.04 uur: Een woordvoerder van het OM ontkent dat er eerder op de dag een inval is geweest in de Gerrit van de Lindestraat. Ook kon hij nog niet bevestigen dat de aangehouden Fransman Anis B. is, die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

22.02 uur: Omwonenden van de Burgemeester Meineszstraat mogen nog niet naar huis. Ze worden tegengehouden door de politie die het gebied heeft afgezet, meldt verslaggever Marlies Harting.

21.49 uur: Volgens het Franse persbureau AFP is de Franse terreurverdachte gearresteerd, omdat hij iets te maken zou hebben met de aanslagen in Parijs in november. Toen kwamen bijna 130 mensen om het leven bij meerdere aanslagen in de Franse hoofdstad.

21.48 uur: Op de Gerrit van de Lindestraat zijn ook RET-bussen aangekomen.


21.36 uur: Naast de Fransman en de Algerijnen is nog een verdachte aangehouden. Over diegene is nog niets bekendgemaakt.

21.35 uur: De 32-jarige verdachte die is aangehouden, is een Fransman. Hij verbleef samen met twee Algerijnen van 43 en 47 jaar in de twee woningen die zijn binnengevallen aan de Mathernesserweg en de Burgemeester Meineszstraat, meldt het Landelijke Parket.

21.28 uur: De politie heeft de deur van een huis op de Mathenesserweg ingeramd. Politiehonden gaan naar binnen op zoek naar explosieven.

21.17 uur: De 32-jarige verdachte die zondagmiddag is opgepakt, is vermoedelijk rond 14.30 uur aangehouden in de Gerrit van de Lindestraat. Daar zou 's middags een inval zijn geweest. Justitie heeft dit echter nog niet bevestigd.

21.15 uur: RET-bussen zijn ter plaatse bij de Burgemeester Meineszstraat. Onduidelijk is nog waarom. Mogelijk zijn ze ingezet om omwonenden te evacueren. Zij zijn uit hun huis gehaald vanwege de veiligheid.

- De omgeving van deze huizen is afgezet. Ook is een onbekend aantal omwonenden geëvacueerd.

- Er wordt gezocht naar bewijsmateriaal, maar ook wordt er rekening gehouden met de mogelijke aanwezigheid van explosieven, laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten.

- Verslaggever Marlies Harting meldde om 21.00 uur vanaf de Burgemeester Meineszstraat dat er veel politiewagens en ambulances zijn gearriveerd.

- De anti-terreuractie begon zondagmiddag rond 14.00 uur met een inval in een woning. Rond 20.00 uur werden nog twee woningen doorzocht in de Burgemeester Meineszstraat en op de Mathenesserweg.

- Er zijn nog nog drie personen aangehouden, zo laat het Openbaar Ministerie weten. Onbekend is waarvan die verdacht worden.

- De opgepakte man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Marlies Harting is bij de politieactie en twittert erover:

Deel dit artikel: