Terreurverdachte Rotterdam opgepakt na grote politieactie

In Rotterdam-West is zondag een grote politieactie geweest. De 32-jarige Fransman Anis B. is aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn bij de voorbereiding van een terroristische aanslag. Daarnaast werden drie andere verdachten gearresteerd. Er is volgens justitie geen aanslag in Rotterdam op handen.
Op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat heeft de politie zondagavond meerdere huizen doorzocht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de politie waren op zoek naar bewijsmateriaal en mogelijke explosieven.

Evacuaties
Bewoners van de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat werden uit voorzorg geëvacueerd. Ze werden met bussen naar Sportcentrum West gebracht.

Rond 23.00 uur was de politieactie voorbij en werd het gebied rondom de doorzochte woningen vrijgegeven. In de loop van de nacht mochten ook de geëvacueerde bewoners terug naar huis. Onduidelijk is of er wapens of explosieven zijn gevonden.

Aanhoudingen
Een paar uur voor de invallen werden vier verdachten opgepakt, onder wie de 32-jarige Fransman. Hij werd aangehouden in de Gerrit van der Lindestraat. De anderen zijn drie Algerijnen.

De 32-jarige verdachte is Anis B. Hij zou naar Syrië zijn afgereisd met Reda Kriket, een verdachte die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs in november. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat er een aanslag in Rotterdam is voorbereid.

Telefoonnummer
Voor B. werd vrijdag een Europees opsporingsbevel uitgegeven. De politie kwam hem volgens Franse media op het spoor nadat in het huis van terreurverdachte Kriket een Nederlands telefoonnummer was gevonden. Dat leidde de opsporingsdiensten in Nederland naar Rotterdam.

De Franse justitie had om B's uitlevering gevraagd, omdat hij wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De politie in Nederland had B. snel in het vizier, maar wachtte met de arrestatie op het "juiste moment zodat alles veilig kon", aldus een woordvoerder van het OM.

RTV Rijnmond hield zondagavond een liveblog bij van de gebeurtenissen rondom de politieactie. Het blog is hier terug te lezen.
Deel dit artikel: