nieuws

'Ik vond Jansen Steur al direct een rare snoeshaan'

Het wordt de grootste medische strafzaak ooit genoemd: de affaire rondom Jansen Steur, de neuroloog die verkeerde diagnoses zou hebben gesteld door zijn medicijnverslaving. Gorinchemmer Tom Zijlstra heeft de affaire als bestuurder van het Medisch Spectrum Twente van dichtbij meegemaakt en schreef er een boek over.
Al vanaf de eerste ontmoeting in 2001 had Zijlstra een vreemd gevoel over de veelbesproken neuroloog. "Ik kwam in aanraking met hem naar aanleiding van een klachtzaak. Die hebben we keurig behandeld, maar toen al had ik het gevoel dat hij een rare snoeshaan was. Uitleggen kan ik het niet, het is een intuïtief gevoel."
Pas een paar jaar later kwam aan het licht dat Jansen Steur verslaafd was aan het middel Dormicum. Hij liep tegen de lamp toen er vervalste recepten opdoken en Zijlstra deze onder ogen kreeg. "Ik heb hem direct de ziektewet ingestuurd en zag een kans om van hem af te komen."

Neurologen

Toen zijn patiënten bij andere neurologen terecht kwamen, bleken er verkeerde diagnoses te zijn gesteld. Mensen die behandeld werden voor Alzheimer, bleken dat helemaal niet te hebben.
Er steeds meer verhalen naar boven op het moment dat naar buiten kwam dat Jansen Steur in Duitsland aan het werk was. "Toen ik dat hoorde was ik woest. Ook al had hij van de inspectie weer toestemming om te gaan werken, nadat hij zich had laten behandelen tegen zijn verslaving.''
De zaak rondom de verslaafde neuroloog verkeert op dit moment in een lange juridische strijd. De zaak ligt inmiddels in cassatie bij de Hoge Raad. Het advies is om de vrijspraak in deze zaak over te nemen. Zijlstra: "Ik heb daar moeite mee. Maar ik ben dokter en geen jurist. En in juridische zin is het, zo heb ik me laten vertellen, onmogelijk om enige vorm van opzet te bewijzen."