nieuws

Brand zendmast Waalhaven geblust, Radio Rijnmond snel in de lucht

De brandweer heeft de brand in de zendtoren in de Rotterdamse Waalhaven geblust. Rond 16.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Niemand is gewond geraakt, maar wel zijn door de brand enkele radiozenders uitgevallen, zoals de etherzender van Radio Rijnmond.
Radio Rijnmond werd enige tijd doorgestuurd door
. In de loop van de avond ging een noodzender aan op de vertrouwde frequentie 93.4 FM.
De brand ontstond aan het begin van de middag door nog onbekende oorzaak. Een inspecteur was op dat moment bezig op zo'n 120 meter hoogte. "Ik was aan het vluchten in het trappenhuis aan de hand van een alarmering, want op een bepaald moment merkte ik de rooklucht", zegt hij.
Hij had zijn telefoon bij zich en belde zelf de brandweer. "112, inderdaad. En ik ben op de 17e verdieping, op ongeveer 50 meter hoogte naar buiten gegaan, op het bordes. Daar heb ik staan wachten. Ik ben echt geen moment bang geweest." Een team van de brandweer haalde de man even na twee uur te voet naar beneden.
Het vuur veroorzaakte niet veel rookontwikkeling. Toch was het een lastig te bestrijden brand omdat er op de installaties 23.000 volt stond. De brandweer moest eerst onderzoek doen naar de eventuele gevolgen van het uitschakelen van de elektriciteit.
Rond 16.00 uur werd de spanning van het stroomnet gehaald en konden brandweerlieden naar binnen. Daarna was de brand snel onder controle.

Omroepzenders

Op de toren staan de antennes van verschillende radiozenders, zoals Radio Rijnmond, Radio 1 en Omroep West. Die omroepen vielen uit via de reguliere etherfrequenties.
Eigenaar van de Waalhaventoren aan de Anthony Fokkerweg is Alticom. Het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer de schade is hersteld en de zenders weer aan kunnen.