nieuws

'Belastingvrijstellingen voor FIFA zijn onwettig'

MatthijsKuip3.cropresize.tmp.jpg
MatthijsKuip3.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De belastingtoezeggingen die Nederland en Belgie doen aan de FIFA om het WK voetbal van 2018 of 2022 binnen te halen, kunnen wettelijk helemaal niet. Dat zegt de Rotterdamse hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars.
Nederland wil samen met België het WK voetbal van 2018 of 2022 organiseren. De twee landen hebben bij de FIFA een bidbook ingeleverd. Daarin staat wat Nederland en Belgie het WK voetbal te bieden hebben.
Er worden bijvoorbeeld toezeggingen gedaan op het gebied van belastingen. De FIFA zou vrijstelling krijgen voor de afdracht van btw. Maar volgens de Rotterdamse hoogleraar Peter Kavelaars is dat onwettig.
"Nederland moet zich houden aan Europese wet- en regelgeving, maar dat gebeurt niet in het bidbook", aldus Kavelaars. "Om de belastingvrijstelling erdoor te krijgen moet de Europese wet worden aangepast en dat is onwaarschijnlijk."
De hoogleraar die lesgeeft aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft het zelfs over 'staatssteun voor de FIFA', als de plannen doorgaan zoals ze in het bidbook staan.
Kavelaars stelt voor om het bidbook naar Den Haag te sturen, zodat de Tweede Kamer het kan inzien en erover kan discussieren. Dat is nog niet gebeurd.
In De Telegraaf spreekt een woordvoerder van het ministerie van Financiën de hoogleraar tegen. "De FIFA moet in Nederland gewoon btw betalen. Mocht het WK voetbal naar Nederland komen, dan gaan we in december om de tafel zitten om praktisch invulling te geven aan de afspraken over btw en andere punten", aldus een woordvoerder van het ministerie in de krant.
Een delegatie van de wereldvoetbalbond FIFA bezoekt woensdag Rotterdam. De leden van de bond gaan onder meer kijken in de stadions van Feyenoord en PSV, om te zien of die aan de eisen voldoen.
In wakker@rijnmond.nl zei hoogleraar Peter Kavelaars dat het bidbook voor het WK voetbal in strijd is met de Europese regels:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl