nieuws

'De eerste tijd denk je 24 uur per dag aan de aanslag'

Hoewel hij de terroristische aanslagen meemaakte in Brussel is RTV Rijnmond-journalist Dennis Kranenburg vier dagen later toch naar de VS gevlogen. Inmiddels is hij weer aan het werk in Rotterdam.
Kranenburg en zijn vriendin zijn op 22 maart op vliegveld Zaventem. Van daaruit nemen ze het vliegtuig naar New York, denken ze. Maar het loopt compleet anders.
Het koppel staat op een steenworp afstand van de twee terroristen die zich die ochtend opblazen in de vertrekhal. "Als ik de andere incheckrij had genomen, was ik er niet meer geweest", vertelt Kranenburg een halfuur na de explosies op Radio Rijnmond.
Puin
De doden, de gewonden, de chaos, het puin; ze staan hem nog helder voor de geest. "De eerste tijd denk je er 24 uur per dag aan. Langzaam wordt dat minder."
Kranten, radio, televisie uit binnen- en buitenland; allemaal weten ze de Nederlandse ooggetuige te vinden. Kalm ontrolt hij keer op keer zijn verhaal. 's Avonds laat zit hij nog aan tafel bij Humberto Tan van RTL Late Night.
Canadezen
Als een Duits tv-station een dag later een reportagewagen naar zijn woonhuis wil sturen, heeft hij het gevoel dat het niet verkeerd is om ook een keertje 'nee' te zeggen.
Zijn vriendin blijft in de coulissen. Ze heeft geen zin in al die interviews. "Zij praat er sowieso moeilijker met anderen over dan ik", zegt Dennis.
Facebook
Op Facebook, What's App en Twitter regent het hart-onder-de-riemberichten van bekenden en onbekenden. "Dat doet je wel goed."
Vier dagen later stapt het duo toch weer de vertrekhal van een vliegveld binnen. "Met lood in de schoenen, dat wel."
New York
De reis is omgeboekt en deze keer wordt vanaf Schiphol koers gezet naar New York.
Kranenburg merkt dat hij de omgeving minutieus scant.
Met haviksogen detecteert hij direct de uitgangen waardoor hij kan vluchten als er gevaar dreigt. En vraagt hij zich af wat die ene man zonder koffers op de luchthaven moet. "Dat bleek iemand te zijn die alleen maar mensen kwam uitzwaaien. Niets aan de hand dus."
New York brengt waar het koppel naar verlangt: rust en afleiding. "We hebben gewoon allemaal leuke dingen gedaan. En daarbij de creditcard net wat makkelijker door de pinapparaten getrokken dan we normaal gesproken zouden doen", lacht de freelancer. "Nu ik weer terugben, moet ik maar eens kijken of er bij Rijnmond wat extra diensten ingepland kunnen worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl