nieuws

Rotterdams notariskantoor genoemd in Panama Papers

Het kantoor van de Rotterdamse notaris [foto google]
Het kantoor van de Rotterdamse notaris [foto google]
In de Panama Papers met namen met belastingontduikers komt ook de naam van het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen (PLP) voor. Dit kantoor zou volgens onderzoeksjournalisten bepaalde constructies hebben opgezet voor buitenlandse bedrijven en rijkaards.
PLP is sinds eind 2012 de vaste notaris van Infintax. Dat trustkantoor is de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca in Nederland en levert daar belastingadvies en trustdiensten aan.

Notariële aktes

Infintax zet constructies op om geld in en uit landen als Mexico en Ecuador te laten stromen. PLP is regelmatig betrokken bij het opstellen van de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn.
Minimaal twee transacties zijn volgens emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik opvallend. Hij vraagt zich af of PLP de aktes had mogen laten passeren.

Twee miljoen euro

Volgens de journalisten van Trouw en het FD is PLP betrokken bij de schijnverkoop van een pand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen vanuit het belastingparadijs Anguilla moet verhullen.
PLP gaat volgens Van Mourik ook over de schreef als het in april vorig jaar een akte passeert voor de uitgifte van certificaten door een commanditaire vennootschap, maar deze is niet ingeschreven in het Handelsregister.
''Dat is een economisch delict'', aldus Van Mourik. ''De notaris had de akte nooit mogen passeren als de cv niet was ingeschreven in het Handelsregister.''

PLP ontkent

Notaris Stan Commissaris van PLP, tevens maatschapvoorzitter van het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor, bestrijdt dat hij dat niet had mogen doen. Hij wil dat er een onderzoek komt naar de aantijgingen en doet in afwachting daarvan een stap terug.