nieuws

'Bankstellen en krukken vlogen om je oren'

"Het was net het Wilde Westen hier. Bankstellen en krukken vlogen om je oren. Opeens gingen ze schieten en wist ik: dit is serieus. En de man die schoot is gewoon gevlucht in een Citroën."
Een bezoeker van het Van der Valk Hotel in Rotterdam-Blijdorp kreeg donderdagavond de schrik van zijn leven. Hij was in het hotel toen een
tussen tientallen leden van motorclubs volledig uit de hand liep. Hij kon ternauwernood ontsnappen aan de kogelregen die volgde op een massale vechtpartij.
"Ik was net gaan zitten en deed m'n laptop open. Toen ging het mis", vertelt de man. "Eén persoon werd helemaal in elkaar geramd en ze bleven maar schoppen. Toen ze gingen schieten, ben ik via de achterdeur naar buiten gevlucht. Ik keek ze maar niet aan, want anders is het: wat kijk jij nou!"
Vallende glazen
Een andere getuige zat te eten in het restaurant. "Opeens hoorde ik glazen vallen en geschreeuw. Mensen doken weg. Er was een man met een pistool die op anderen schoot. Ik ben plat op de grond gaan liggen en kon via een nooduitgang wegkomen. Daarna ben ik gaan rennen en hoorde ik buiten ook schoten."
Hulpdiensten met sirenes reden de hele avond af en aan en een politiehelikopter cirkelde boven het hotel. Een zwaarbewapend arrestatieteam met kogelwerende vesten en bikvakmutsen doorzocht tot 05.00 uur in de ochtend het hotel.
Volgens een van de ooggetuigen is de man die schoot ontsnapt. Hij zou het pistool in de bosjes hebben gegooid. "Er stond een Citroën klaar. De persoon die schoot stapte achterin en reed weg. Twee politiebussen stonden hier al, maar hij reed gewoon langs. Hij is gewoon gevlucht."
Aanslag
"Ik ben me rotgeschrokken. Ik dacht meteen aan een aanslag. Een bepaald mechanisme in je lichaam gaat werken. Je wilt zo snel mogelijk weg", zegt een aanwezige, die zonder jas naar buiten rende en een sjaal leende tegen de kou.
De mannen die met elkaar op de vuist gingen, zijn volgens de politie leden van de motorclubs Hells Angels en de Mongols. Getuige: "Het waren zware jongens. Groot en met littekens. Dat zag je gewoon."