Weisglas: Afserveren is onhoffelijk

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas snapt er niets van dat onder meer Leefbaar Rotterdam hem heeft weggestemd voor een plek in een referendumcommissie in Rotterdam. De VVD-coryfee was kritisch over het Oekraïne-referendum, maar dat is volgens hem geen reden om hem te weigeren, zei hij vrijdag op Radio Rijnmond.
In Rotterdam wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort een stadsreferendum gehouden over de sloop van 20.000 sociale huurwoningen. Weisglas was door het stadsbestuur gevraagd om in de referendumcommissie plaats te nemen. Alle fractievoorzitters hadden tegen die voordracht geen bezwaar.

Baantjesjager
Donderdag
werd bekend dat dat niet doorgaat nadat de gemeenteraad tegen zijn kandidatuur had gestemd. Vooral Leefbaar Rotterdam had grote moeite met Weisglas.

Raadslid Michel van Elck noemde hem een "baantjesjager" die lid wilde worden van de referendumcommissie, maar ondertussen tegen referenda is.

Fractievoorzitter Anton Molenaar vindt dat het Weisglas zijn eigen schuld is dat hij is weggestemd. "Het is niet slim om een dag van tevoren je uiterst laatdunkend uit te laten over een referendum. Je kan dan niet verwachten dat wij staan te springen om je als bestuurder te kiezen."

Excuses
"Ik heb geen enkele functie verzocht. Het presidium van de gemeente heeft een beroep op mij gedaan", reageerde Weisglas op de heisa. Dat hij tegen referenda is, is volgens de VVD'er geen enkel argument om de deksel op de neus te krijgen.

"Beste meneer Molenaar, ik ben 69 jaar. Ik kan ook iedere dag in het park wandelen. Maar als een beroep op mij wordt gedaan, dan doe ik dat. Ik ben voor een goed verloop van een referendum. Dat u mij dan zo afserveert, is onhoffelijk", zei Weisglas tegen de Leefbaar-fractievoorzitter.

Weisglas eist dan ook excuses van Leefbaar. Molenaar weigert voorlopig namens Leefbaar excuses aan te bieden. Volgens de fractievoorzitter is dat aan Michel van Elck zelf.
Deel dit artikel:

Reageren