nieuws

'Het is een beetje een apenrots'

Rotterdam en omgeving kan zich opmaken voor meer geweld van motorclubs. Dat verwacht de in Rotterdam gevestigde NOS-redacteur Robert Bas die de clubs al een tijdje in de gaten houdt. Na het geweld donderdagavond bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam-Blijdorp kan een vervolg niet uitblijven.
Rond 20.30 uur gingen leden van de Hells Angels en de Mongols met elkaar op de vuist. Daarbij is ook geschoten. Een persoon raakte gewond. De politie pakte 23 clubleden op.
Bas kijkt niet op van het geweld. "Veel leden van motorclubs zijn actief in de criminaliteit en zijn daarin ook rivalen. Het is een beetje een apenrots: wie is de baas", zegt Bas.

Strafzaak

"Tien jaar geleden waren de Hells Angels oppermachtig in Nederland. Toen is er een strafzaak gekomen tegen de Angels. Die hebben ze op zich gewonnen, maar ze waren wel verzwakt door al die aandacht van justitie. Toen zag je de andere motorclubs groter worden."
Zo verloren de Hells Angels terrein aan Satudarah, No Surrender, Bandidos en Mongols. Nu zijn de Angels bezig om dat terug te winnen, zegt Bas. Niet alleen proberen ze nieuwe leden te recruteren, ze bewapenen zich ook en zoeken ook de confrontatie op.

Openlijker

Dat gebeurt steeds openlijker, zegt Bas. "Als nu al in een hotel gasten die gewoon in een restaurant zitten, getuige zijn en er kogels rakelings langs onschuldigen vliegen."

Justitie

In het verleden heeft Justitie geprobeerd om de motorclubs aan te pakken door ze als criminele organisatie te vervolgen, maar de rechter ging daar niet in mee. Nu vervolgt het Openbaar Ministerie individuele leden voor delicten als wapenbezit, afpersing en drugshandel.