nieuws

'DuPont stelde medewerkers bloot aan giftige stof'

Het Dordtse chemiebedrijf DuPont heeft medewerksters van de lycrafabriek jarenlang blootgesteld aan een giftige stof. Dat zorgde onder meer voor vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en doodgeboren kinderen. Dat zeggen oud-medewerkers en deskundigen.
"We werden acht uur per dag aan die stof blootgesteld", zegt Corrie de Haas. Ze kon nooit kinderen krijgen. Haar oud-collega Romy Hardon kreeg een doodgeboren zoontje. Beide vrouwen wijten dat aan de stof DMAC, die DuPont gebruikte bij de productie van lycra.
Lycra is een soort garen, dat onder meer gebruikt wordt voor zwemkleding. Bij het maken daarvan werd DMAC gebruikt, een oplosmiddel. "Als het uit de fabriek kwam moest het 24 uur uitdampen en dan konden wij er mee aan de slag", vertellen de vrouwen.
Chemicus Atie Verschoor zegt dat dat uitdampen veel langer duurt: "Ik vergelijk het met nieuw gelegd tapijt. Dat ruik je nog weken, omdat het nog uitdampt." Dat het wellicht om kleine hoeveelheden ging, doet er volgens haar niets toe.
"Je moet mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd niet met die stof laten werken. Het is onverantwoord, want er zitten te veel risico's aan. Het bedrijf moet dat ook toen al hebben geweten", zegt de deskundige onomwonden.

PFOA-gedoe

Over de risico's en gevolgen weten Romy en Corrie inmiddels veel meer: "door al dat gedoe over die PFOA kwamen we als oud-collega's met elkaar weer in contact via facebook en toen ging het balletje rollen", vertelt Romy Hardon.
De vrouwen ontdekten, dat veel van hun (oud-)collega's met gezondheidsklachten kampten en met name zwangerschapsproblemen. "We vloeiden bijna constant en bij negen van de tien werd de baarmoeder verwijderd", zegt Corrie de Haas.
Waarom duurde het zo lang eer de omvang van dit probleem duidelijk werd? "Tsja, je loopt met dit soort verhalen niet te koop", aldus Corrie, "we werkten daar in mijn tijd met 17 vrouwen in een echte mannenwereld."

'Er werd niet over gesproken'

Romy is er van overtuigd, dat het bedrijf wél wist wat er speelde: "De bedrijfsarts wist het en het afdelingshoofd ook. Maar er werd niet over gesproken. Je werd af en toe medisch getest en dan kreeg je niks te horen, of dat het goed was."
DuPont heeft Romy uitgenodigd voor een gesprek. "Ik ben benieuwd wat ze te zeggen hebben." Beide vrouwen willen maar één ding: "de waarheid, open en eerlijk. En dat nooit meer iemand ter wereld met die rommel hoeft te werken."
Ook verlangen ze excuses: "dat kan juridische en financiële consequenties hebben, maar wij zijn niet uit op geld. Dat denkt de buitenwereld wellicht wel. We worden nu al benaderd door advocaten, die een schadeclaim voor ons willen indienen."

Reactie DuPont

DuPont zegt in een korte verklaring "in afwachting van een gesprek met de Inspectie SZW" niet in te kunnen gaan op "individuele gevallen". Het bedrijf zegt oud-medewerksters, die hun problemen in de media brachten, te hebben uitgenodigd voor een gesprek.
In zijn algemeenheid wil het bedrijf nog kwijt: "DuPont heeft de veiligheid op de werkvloer en de gezondheid van haar medewerkers altijd hoog in het vaandel staan. Aan controles door overheidsinstanties wordt altijd meegewerkt."

Oud-medewerkers van DuPont die ook gezondheidsklachten hebben opgelopen kunnen contact opnemen met RTV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl