nieuws

Journalist vindt bijzonder capitulatiedocument over Rotterdam

Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld heeft het originele oorlogsdocument ontdekt, waarin de Duitse bezetter op 14 mei 1940 vraagt om de overgave van Rotterdam. Hij vond het op een Duitse veilingsite.
Het handgeschreven velletje staat in het boek
Rotterdam Frontstad
, dat donderdag verschijnt.
Volgens Groeneveld was het document voor het laatst gezien door de Rotterdamse burgemeester Oud bij de afhandeling van de capitulatie van Rotterdam.
Oud verklaarde na de oorlog voor een parlementaire enquêtecommissie dat het document in de chaos van de 14de mei was verdwenen.
Groeneveld stuitte toevallig op het papiertje toen hij op zoek was naar unieke foto's uit de oorlogsjaren.
Het zat in de kaft van Kriegsbuch 1, samen met stafkaarten vol aanvalsplannen. Een Franse verzamelaar bood het materiaal aan op internet.
Vodje papier
Van computers en andere moderne communicatiemiddelen is op 14 mei 1940 geen sprake. Met een handgeschreven brief dreigen de Duitsers Rotterdam die dag met de grond gelijk te maken als het verzet - geconcentreerd bij de Maasbruggen - niet ophoudt.
De brief is alleen ondertekend met 'de commandant van de Duitse troepen'. De naam van de afzender en diens rang ontbreken.
De Nederlandse kolonel Scharroo is er daarom niet van onder de indruk. Hij noemt het document een "vodje papier" en vraagt rond het middaguur om een nieuw ultimatum.
Terwijl in Rotterdam nog volop onderhandeld wordt, stijgen vanaf drie Duitse vliegvelden al bommenwerpers op. De vliegtuigcommandanten weten dat de vernietiging van Rotterdam niet zal doorgaan als er rode lichtkogels worden afgevuurd.
Rond 13.20 uur verschijnen de Heinkels bij Rotterdam. De Duitse generaal Schmidt laat in allerijl lichtkogels afschieten om de vliegeniers te waarschuwen. Maar die signalen worden niet door alle piloten gezien.
De luiken van een deel van de Heinkels gaan open en 97.000 kilo aan brisantbommen daalt neer op Rotterdam.
Het bombardement duurt nauwelijks een kwartier. Naar schatting 800 mensen komen om het leven. Ruim 80.000 Rotterdammers raken dakloos.
RTV Rijnmond twittert op 14 mei 2015 (75 jaar na het bombardement) in een real time-verslag over het verloop van de dramatische dag. Verslag helemaal volgen? Lees de berichten dan van onderaf. De oudste tweetberichten zijn te herladen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl