nieuws

Spoorbrug Hollandsch Diep krijgt windschermen

De Thalys op Rotterdam Centraal (archieffoto)
De Thalys op Rotterdam Centraal (archieffoto)
De spoorbrug voor de Thalys over het Hollandsch Diep krijgt alsnog windschermen. De schermen zijn nodig om de sneltrein tussen Rotterdam en Breda bij harde wind te kunnen laten rijden. De aanleg kost 40 miljoen euro.
De schermen worden op z’n vroegst geplaatst in 2018 en 2019. Om de overlast van de harde wind in te perken worden dit jaar ook nog andere maatregelen genomen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur in de rapportage over de HSL-Zuid aan de Tweede Kamer.
De Thalys heeft ook recent veel last gehad van de wind, waardoor zelfs de trein niet kon rijden. Bij de aanleg van de spoorbrug werd het probleem al aangekaart. Toen werd besloten om geen schermen te plaatsen.

Problemen

De wind was ook één van de oorzaken dat de trein in 2015 uitviel. Maar in het laatste kwartaal waren er veel meer problemen met het treinverkeer van en naar Breda. De IC-direct viel in december maar liefst 33 keer uit. De trein scoorde dan ook een punctualiteitscijfer van 78,4 procent.
ProRail en NS hebben allerlei maatregelen genomen om meer uitval te voorkomen. Zo staat een hulplocomotief klaar om in te grijpen als een trein stilvalt. Ook mag een select gezelschap machinisten van NS op de treinen rijden.

Record

Overigens scoorde de IC-direct in december wel een nieuw record. Die maand reisden 1, 12 miljoen reizigers met de trein.