nieuws

Aboutaleb gaat naar openingsfeestje kolencentrale

In heel Nederland worden kolencentrales gesloten, maar in de Rotterdamse haven wordt er volgende week eentje officieel in gebruik genomen. Dat betekent ook meer uitstoot van CO2 terwijl de opdracht is die juist terug te dringen.
GroenLinks vindt dit geen feestje en zeker geen feestje dat de burgemeester moet gaan opluisteren.
Aan de oproep van GroenLinks geeft burgemeester Aboutaleb geen gehoor. Hij gaat, maar het bedrijf kan wel rekenen op een kritische openingsspeech.
GroenLinks ziet liever dat de burgemeester zich aansluit bij de demonstranten van Greenpeace of dat hij afreist naar Den Haag om de sluiting van de kolencentrale zo snel mogelijk te regelen.
De groene partij is altijd al tegenstander geweest van de bouw van de kolencentrale. In 2008 heeft het college met steun van een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de bouw van deze kolencentrale. Wel met de belofte van het bedrijf dat ze de CO2-uitstoot zouden afvangen. Dat is bij mooie woorden gebleven want de boetes voor de uitstoot vallen lager uit dan de kosten voor de installaties.

'Geen feestje'

De kolencentrale werkt nu en stoot niet minder, maar veel meer uit. GroenLinks vindt de officiële opening dus geen feestje voor Rotterdam.
Raadslid Arno Bonte: "Het is een zwarte dag voor Rotterdam en de gezondheid van de Rotterdammers. We hadden de ambitie om de uitstoot te halveren in 2025 en dat halen we bij lange na niet."
Een meerderheid van de raad volgt de lijn van GroenLinks maar vindt niet dat de burgemeester moet afzeggen voor de officiële opening.

CO2-installatie

Volgens de burgemeester zijn we de komende jaren nog afhankelijk van fossiele brandstoffen. Hij baseert deze overtuiging op een rapport van het Wereld Energie Agentschap. Wel zal hij het bedrijf aanspreken op zijn gedane belofte.
Aboutaleb: "Ik zal tegen het bedrijf een heel kritisch betoog houden en duidelijk maken dat ze zo snel mogelijk moeten overgaan tot de bouw van een installatie om CO2 af te vangen."