nieuws

Rijnmond Staat Stil over beroemde bipolairen

Deze Rijnmond Staat Stil duikt in de wereld van de artiesten. We noemen Sinead O'Connor, Demi Lovato, Brian Wilson van The Beach Boys.
Wat hebben die met elkaar gemeen? Muziek ja, maar er is meer: ze zijn alle drie hoogst waarschijnlijk bipolair, oftewel manisch depressief.
En dat is misschien geen toeval. Rocco Hoekstra is psychiater bij het Delta Psychiatrisch Centrum in Rotterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor 'beroemde bipolairen'. Want: is er misschien een verband?

Genetisch

Al jarenlang houdt hij een blog bij, waarin hij manisch depressieve kunstenaars bespreekt. "Uit genetisch onderzoek blijkt dat mensen die aanleg hebben voor een bipolaire stoornis, ook sterk vertegenwoordigd zijn in bepaalde beroepen: schilder, muzikant, schrijver of danser".
Van Stephen Fry tot Catherina Zeta Jones. Van Kurt Cobain tot Winston Churchill: de lijst is eindeloos. "Het laat zien dat je ook heel goed terecht kunt komen met deze aandoening."
Paul Verspeek en Rocco Hoekstra dalen af in de donkere en ook verlichte krochten van de muziek, beeldende kunst, literatuur en film.....
De blog van Rocco Hoekstra: www.deltamania.nl
De film over bipolairen: www.touchedwithfire.com/#
Foto's: Winston Churchill en de film 'Touched with Fire'.