nieuws

De oorlog overleven en daarna voor naaktfoto's de cel in

Het verhalenhuis Belvédère in Rotterdam-Katendrecht brengt het bijzondere verhaal van het fotografenduo Wally Elenbaas en Esther Hartog. Zij overleefden de oorlog op een zolderverdieping op de Kaap maar worden opgepakt vanwege de naaktfoto's die ze maakten. Aan het leven en het werk van dit kunstenaarsduo is een tentoonstelling gewijd.
De naaktfoto's ogen heel onschuldig maar in de jaren '60 werd je er voor opgepakt. "De zedenpolitie stond voor de deur en nam alle negatieven in beslag", vertelt Linda Malherbe van het Verhalenhuis.
Elenbaas nam de schuld op zich en verdween negen maanden achter de tralies. Hij deed dat om Hartog in bescherming te nemen. Linda Malherbe: "Hij dacht dat zij totaal gek zou worden in de gevangenis omdat ze in de oorlog ontsnapt is aan de razzia en bijna haar hele familie in concentratiekampen om het leven is gekomen."
Het Verhalenhuis op de Kaap was vroeger het woonhuis van Wally Elenbaas en Esther Hartog. Zij hebben er ondergedoken gezeten, zijn door bewoners van Katendrecht verzorgd en na de oorlog altijd blijven wonen.
De geschiedenis van de naaktfoto's vertelt niet alleen een oorlogsverleden maar ook een liefdesverhaal. Zo heeft Wally in de gevangenis talloze brieven aan zijn Esther geschreven: "Es, een week en een week en een week en eens ben ik weer bij je."