Vertrekkende wethouder Piet Sleeking is nu ereburger van Dordrecht

Na 27 jaar in de Dordtse politiek actief te zijn geweest, is Piet Sleeking dinsdag benoemd tot ereburger van de stad. Tijdens zijn laatste raadsvergadering ontving hij uit handen van burgemeester Kolff een gouden legpenning, met de tekst 'Piet Sleeking, markant bestuurder met passie voor de kwaliteiten van Dordrecht, 1994-2021' erop.

Ook kreeg Sleeking de bestuurlijke Erepenning van Dordrecht. Het is de eerste keer dat deze erepenning wordt uitgereikt. De raadszaal was gevuld met familieleden en kennissen van de nestor. Dat waren er zoveel dat sommige raadsleden de bijeenkomst thuis vanachter de computer volgden.

Sleeking - geboren in de Dordstse wijk Oud-Krispijn - was eerst zestien jaar raadslid en daarna ruim elf jaar wethouder. In 1994 deed hij als fractievoorzitter van ECO-Dordt zijn intrede in de raad. Tien jaar later richtte hij de lokale partij Beter voor Dordt op. Tot 2010 was daar fractievoorzitter van.

Op het moment dat Sleeking vertrekt, staat Beter Voor Dordt er niet best voor. Van de vijftien raadszetels is er - door enorme ruzie onderling - nog maar eentje over. Een van de lonten in het kruitvat was nota bene de vraag wie Sleeking moest opvolgen als wethouder.

Inmiddels is bekend dat Sleeking helemaal niet opgevolgd zal worden. Tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar worden zijn taken verdeeld over het zittende college.

De tekst gaat verder onder de tweet:

Eén van de onderwerpen waar Sleeking zich hard voor maakte, was het behoud van het open polderlandschap op het Eiland van Dordrecht. Daardoor ging woningbouw in de Zuidpolder niet door. Ook zette hij zich flink in voor de historische binnenstad en de culturele voorzieningen van Dordrecht. Ook is Sleeking de drijvende kracht geweest achter de nog jonge wijk Stadswerven. In dat gebied was vroeger ondermeer Scheepswerf De Biesbosch gevestigd.

In zijn laatste jaren als wethouder was Sleeking verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Binnenstad, Cultuur en Toerisme, Personeel en Organisatie. In een interview dat hij in juni 2021 met Rijnmond had, gaf Sleeking aan dat hij zich afzijdig gaat houden van de actieve politiek en zich gaat focussen op een project in Afrika. Ook zal hij volgens Rijnmond-verslaggever Maurice Laparlière vast veel in het Dordrechts Museum te vinden zijn. "Het is een vitale vent én een kunstliefhebber. Piet Sleeking gaat vast niet achter de geraniums zitten."

Meer over dit onderwerp:
DORDRECHT NIEUWS POLITIEK
Deel dit artikel: