nieuws

Steuren zwemmen via Haringvliet naar Noordzee

Europese steur Blijdorp
Europese steur Blijdorp
Drie van de steuren die vorig jaar zijn uitgezet in de Rijn, zijn via het Haringvliet naar de Noordzee gezwommen.
Dit bewijst volgens de organisaties die tientallen van de vissen hebben uitgezet, dat het Haringvliet voor deze beschermde kraakbeenvis een belangrijke trekroute kan worden, zo meldt de website Nature Today. De steur leeft net als de paling en de zalm zowel in zoet water als in zout water.

Verzilten

Dat steuren via het Haringvliet de Noordzee bereiken, wordt gezien als ondersteuning voor het besluit de rivierarm ten noorden van Goeree-Overflakkee weer te verzilten. In 2018 worden daartoe de sluisdeuren van de Haringvlietdam op een kier gezet.
Dat de steuren de weg naar de Noordzee goed weten te vinden, ook via andere routes, blijkt uit onderzoek met zendertjes. Het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling hebben vorige zomer 53 steuren in de Rijn losgelaten, op de grens met Duitsland. In 2012 gebeurde dat ook al eens.

In elf dagen naar zee

Uit het onderzoek met de zendertjes bleek dat de dieren rap via de Waal naar zee zwommen. De steuren die via de Haringvlietsluizen zwommen, legden de 171 kilometer gemiddeld in elf dagen af. Steuren die via de Nieuwe Waterweg zwommen, deden er gemiddeld twee dagen langer over.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl