nieuws

Miljoenenfraude rond pand Boompjeskade Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft een nieuw geval van fraude. Het draait om het voormalig poppodium Waterfront aan de Boompjeskade, dat eigendom is van de gemeente. Volgens wethouder Schneider gaat het om een bedrag van 6 à 7 miljoen euro.
De fraude draait om de huurder, de aannemer (de vader van de huurder) en de afdeling Vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente. De huurder is volgens de Kamer van Koophandel ASG-Kan Holding BV.
De fraude gebeurde op verschillende manieren. Zo zouden in het pand verbouwingen worden uitgevoerd. Sommige verbouwingen zouden niet zijn uitgevoerd, maar wel zijn betaald,
Andere verbouwingen die wel werden gedaan, werden dubbel gefactureerd aan de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Toch zijn de facturen twee keer betaald. ''Alle procedures voor betalingen zijn binnen Stadsontwikkeling niet nageleefd'', aldus wethouder Schneider.
Volgens directeur Verhoeven van de dienst Stadsontwikkeling is 6,2 miljoen van alle rekeningen niet voorzien van gemeentelijke goedkeuring.
Naast de fraude werd sinds 2010 geen huur betaald. De afdeling Vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling sloot volgens wethouder Schneider een overeenkomst af, waarin stond dat een deel van de huurschuld werd kwijt gescholden.
Wethouder Schneider spreekt over grove fouten. ‘’Ik ben mij kapot geschrokken. De onderste steen moet boven komen.’’
De gemeente Rotterdam is bezig met het doen van aangifte.
Vrijdag wordt een onderzoek aan de gemeenteraad gepresenteerd. Daarnaast heeft de wethouder opdracht gegeven voor nieuwe onderzoeken naar dit geval en naar de dienst Vastgoed van de gemeente.