Nieuwe coronamaatregelen vandaag: eind aan 1,5-meterregel, wel coronapas

Vandaag is het zover: de anderhalvemeterregel wordt losgelaten en ook het thuiswerkadvies verdwijnt. Daar staat tegenover dat een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig is voor de meeste horeca en voor evenementen.

Iedereen vanaf 13 jaar moet nu een coronapas laten zien in alle horecagelegenheden, behalve in afhaalrestaurants. De Kamer dwong vorige week ook af dat zo'n QR-code niet nodig is op terrassen. Bezoekers van terrassen moeten wel een CTB laten zien als ze binnen naar de wc willen. Ook bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden moet de coronapas worden getoond. Dat geldt ook voor kunst- en cultuurinstellingen, zoals bioscopen en theaters.

Het CTB geldt als bewijs dat mensen zijn gevaccineerd, onlangs negatief getest of hersteld zijn van covid-19. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten hebben hiervoor extra geld gekregen van de overheid. Horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen en sport- en cultuuractiviteiten moeten de coronapas samen met het identiteitsbewijs controleren. Daarvoor wordt de app CoronaCheck Scanner beschikbaar gesteld.

Sluitingstijd

Het maximale aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd wordt afgeschaft voor evenementen buiten en voor evenementen binnen met een vaste zitplaats. Supporters in (voetbal)stadions mogen vanaf dit weekend met onbeperkte aantallen naar binnen, als ze een coronapas kunnen laten zien.

Bij evenementen binnen zonder vaste zitplaats, zoals een concert, mag maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers naar binnen. Hier geldt een verplichte sluitingstijd om 00.00 uur. Ook meerdaagse evenementen zijn weer toegestaan, onder voorwaarde dat bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. De horeca kan weer gaan draaien op maximale capaciteit en ook de zitplaatsverplichting vervalt. De sluitingsperiode tussen 00.00 en 06.00 uur blijft wel. Ook discotheken en clubs mogen weer open, maar tot maximaal 00.00 uur. Voor de nachthoreca en ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking werkt het kabinet aan steunmaatregelen.

Het is nog niet duidelijk hoelang de coronatoegangsbewijzen zullen worden ingezet. Het kabinet wil rond 1 november een nieuw besluit nemen.

Horecaondernemers uit de regio aan het woord

Verslaggever Jacco van Giessen spreekt vandaag horecaondernemers in de regio over invoering van coronatoegangsbewijzen in de horeca. Jeroen Molenaar, souschef bij Restaurant Post in Dordrecht, heeft zo zijn twijfels, zo zie je in de video hieronder. "We scannen wel. Vanuit de overheid is het belangrijk om mensen te stimuleren om de prik te gaan halen en daar dragen we graag aan bij", zegt Molenaar. "Het is wel extra werk", vervolgt hij. "Voorheen deden we registratie en nu komt dit er nog bij."

Maher Nakjhla al 22 jaar eigenaar van Broodjeszaak Caïro in Dordrecht. Het wordt voor hem lastig om in zijn eenmanszaak te controleren of elke klant een geldige QR-code op zak heeft: "Het is heel erg lastig. Ik werk alleen, het kost mij energie en tijd. Ik ben al blij als ik je op tijd een broodje kan geven!" Nakjhla zou het liever niet doen. "Ik ben geen politieagent, maar het zal wel moeten. Ik ben bang voor een bekeuring", zegt hij.

Frank Vergouwen runt Restaurant Meat Franky’s met zijn vrouw Corrinne. Zij hebben besloten om in hun restaurant niet om een coronatoegangsbewijs te vragen. "Wij zijn vandaag terug naar het oude normaal", geeft hij aan. "Ze verplichten je om te scannen, maar het kan niet zijn dat onze gasten die hier al tien jaar komen en niet gevaccineerd zijn, dat ik daarover moet beslissen of ze wel of niet binnenkomen."

Meer over dit onderwerp:
CORONACRISIS HORECA NIEUWS
Deel dit artikel: